Κορονοϊός έρευνα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου: Αναζωπύρωση κρουσμάτων από τα τέλη Ιουλίου

Τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα μελέτησαν εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του. Όπως μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα voria.gr, τη μελέτη διενήργησε το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

Όπως προέκυψε, παρά τη μειωμένη μεταδοτικότητα του ιού κατά τη καλοκαιρινή περίοδο, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, σημαντικό ρόλο στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού έχει η εισροή τουριστών. Από τα αποτελέσματα της μελέτης, προκύπτει ότι η είσοδος του ίδιου αριθμού φορέων που υπολογίζεται να έχουμε σήμερα (~50 φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Ιουλίου.Αναλυτικότερα, για τη μελέτη, ο Καθ. κ. Σαρηγιάννης, μαζί με συνεργάτες από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία από τον COVID-19. To υπολογιστικό αυτό εργαλείο εμπεριέχει ένα μοντέλο διασποράς της επιδημίας, το οποίο αποτελεί εξέλιξη των πιο προηγμένων υπαρχόντων μοντέλων SEIR [1], λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη δυναμική της διάδοσης που έχουν μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις όπως η εφαρμογή τεστ ανίχνευσης του ιού στον γενικό πληθυσμό ή σε στοχευμένες υπο-ομάδες πληθυσμού και τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού [2], στην εξέλιξη της διασποράς (περιγράφεται ως διαμέρισμα X) και την τελική εκτίμηση υγειονομικού κινδύνου στον πληθυσμό.

Το μοντέλο διασποράς SEIR-X που είναι και ο κινητήρας υπολογισμού της διασποράς έχει επεκταθεί σε ένα μοντέλο πολλαπλών καταστάσεων του πληθυσμού, έτσι ώστε να περιγράφονται αναλυτικά οι διαφορετικές πιθανές καταστάσεις του εκτεθειμένου στον COVID-19 πληθυσμού με βάση την τυπολογία και σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου που αυτός παρουσιάζει (μοντέλο multi-state SEIR-X, ή SEIR-Xms). Το υπολογιστικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες τις περιφέρειες της Β. Ιταλίας και στην Ελλάδα μέχρι τώρα.
Ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στη χώρα μας. Τα εισαγόμενα κρούσματα προκαλούν συναγερμό στις Αρχές και τους ειδικούς και η λήψη νέων μέτρων για όσους μπαίνουν στη χώρα μας ήταν επιβεβλημένη. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει σήμερα, Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, πως υπάρχουν 41 νέα κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

έντεκα (11) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
δεκαπέντε (15) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
εννέα (9) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ