Κορονοϊός: Πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα από την 1η έως την 17η ημέρα

1η μέρα: Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό. Ενδεχομένως να νιώσουν κόπωση, μυαλγία και να ταλαιπωρούνται από ξηρό βήχα. Ένα μικρό ποσοστό τους ίσως ένιωσε ναυτία μια – δυο μέρες νωρίτερα ή να ταλαιπωρήθηκε από διάρροια.
5η μέρα: Οι ασθενείς ίσως αντιμετωπίσουν δυσχέρεια στην αναπνοή, ειδικά αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή αντιμετώπιζαν προϋπάρχοντα σοβαρά προβλήματα υγείας.
7η μέρα: Κατά μέσο όρο οι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αφότου κολλήσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουχάν.
8η μέρα: Σ’ αυτό το σημείο οι ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά (ποσοστό γύρω στο 15% σύμφωνα με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) αναπτύσσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών και την κατάρρευση των αεροθυλάκων, εμποδίζοντας τους πνεύμονες να ανταλλάξουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Συνήθως αυτή τη μέρα είναι που χρειάζονται αναπνευστήρα.
10η μέρα: Εφόσον χειροτερεύουν τα συμπτώματα καθώς εξελίσσεται η νόσος σ’ αυτό το σημείο είναι που οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν εντονώτερους πόνους στην κοιλιακή χώρα και εμφανίζουν μεγαλύτερη ανορεξία σε σχέση με εκείνους που εμφανίζουν μέτρια συμπτώματα. Ωστόσο, μόνον ένα μικρό ποσοστό (περίπου 2% των ασθενών) χάνει τη μάχη της ζωής περίπου 18,5 μέρες μετά τη μόλυνσή τους.
17η μέρα: Οι ασθενείς που αναρρώνουν από την Covid-19 κατά μέσο όρο παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δυόμιση εβδομάδες.
Ωστόσο, τα πρώτα συμπτώματα από τη στιγμή της μόλυνσης με τον κορωνοϊό μπορεί να εμφανιστούν μετά από πέντε ή και περισσότερες ημέρες. Όταν εμφανιστούν, πάντως, μπορεί να θυμίζουν εκείνα της πνευμονίας, αν και η εξέλιξη της COVID-19 διαφέρει, αφού επιδεινώνεται ταχύτερα η κατάσταση της υγείας του ασθενούς. «Η πνευμονία συνήθως δεν εξελίσσεται ραγδαία», επεσήμανε στο Business Insider o ραδιολόγος-ακτινολόγος του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson, Παρας Λακάνι. «Στα περισσότερα νοσοκομεία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και η κατάσταση της υγείας των ασθενών σταθεροποιείται προτού αρχίσει να βελτιώνεται». Οι ασθενείς του κορωνοϊού, ωστόσο, μπορεί να χειροτερέψουν ακόμη κι αφού ξεκινήσει η θεραπεία ή η χορήγηση σ’ αυτούς στεροειδών και πολλών υγρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ