Κοτζιάς για ΠΓΔΜ:Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, το μέλλον ανήκει σε όλους μας

«Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, το μέλλον ανήκει σε όλους μας» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από το Σούνιο, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, οκτώ χωρών του Βίσεγκραντ και των Βαλκανίων.

The best way to conclude the Visegrad-4 plus Balkan-4 plus Ministerial Mtg #V4B4 – FM @NikosKotzias w/counterparts visiting the Archaeological Site of Sounio / Ολοκλήρωση εργασιών Υπουργικής Συνάντησης #V4B4 – Ο ΥΠΕΞ @NikosKotzias με ομολόγους του στον Αρχαιολογικό Χώρο Σουνίου pic.twitter.com/0wN3qilr9V
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 11, 2018

I hope our negotiations with #fYROM will prove that we have indeed left the past behind us. The future belongs to us all -FM @NikosKotzias at #V4B4 Min. Mtg
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 11, 2018

Επεσήμανε ότι υπάρχει η θέληση για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και για την επίλυση του θέματος και από τις δύο πλευρές.

We have a chance to solve the #fYROM name issue – a solution will better our citizens’ daily lives and will contribute to our region’s stability -FM @NikosKotzias at #V4B4 Min. Mtg
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 11, 2018

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε αισιόδοξος για μια δίκαιη, στη βάση του διεθνούς νόμου, συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Είμαι αισιόδοξος για μια δίκαιη, στη βάση του διεθνούς νόμου, συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ΥΠΕΞ @NikosKotzias, #V4B4
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 11, 2018

Μαζί με τη διεύρυνση οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και τις σχέσεις που θα πρέπει να έχει η ΕΕ με τον περίγυρό της συνολικά, καθώς και την ανάγκη να ενσωματωθούν τα υποψήφια και τα συνδεδεμένα κράτη της ΕΕ με τη γενικότερη πολιτική συζήτησή τους. Θέματα που, όπως σημείωσε, συνδέονται με τη μελλοντική πορεία της ΕΕ και στην ευρύτερη δική μας περιοχή και την Α. Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι στις 21-22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη Διάσκεψη της Ρόδου για την αρχιτεκτονική Ασφάλειας και Σταθερότητας στην Α. Μεσόγειο, η οποία ξεκίνησε με τη συμμετοχή 11 κρατών και σήμερα οι συμμετέχοντες έχουν φθάσει τους 24 μαζί με τις Αραβικές Ενώσεις.
«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτές τις πρωτοβουλίας που παίρνει η χώρας μας» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκφράζοντας τη μεγάλη ικανοποίησή του για την παρούσα πρωτοβουλία που συνδιοργανώθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του. «Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία της ΒΑ και ΝΑ ΕΕ γιατί είναι ανάγκη να συζητάμε, να υπερασπιζόμαστε θέσεις για να μην εγκαταλείπουμε τις τύχες του μέλλοντος της Ευρώπης, μόνο στη σκέψη ή τις πρωτοβουλίες της μίας ή άλλης μεγάλης χώρας ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τη σημασία που έχει «η δική μας σκέψη, σοφία και κοινή βούληση για μία πιο δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη ΕΕ»
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την αξία του διαλόγου: «Πρέπει να συζητάμε και τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας» είπε. Ερωτηθείς είπε ότι η επόμενη συνάντηση των 15 αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο σε χώρα του Βίσεγκραντ. Ως προς τη θεματολογία, είπε ότι αυτή θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα μετά από τις γραπτές προτάσεις που θα κατατεθούν από τις συμμετέχουσες χώρες.
Ένα από τα θέματα, κατά πάσα πιθανότητα, όπως ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς θα είναι το μεταναστευτικό, το ζήτημα της συνδεσιμότητας και γενικά η ανάγκη να ανοίξει ένας δημοκρατικός διάλογος στην ΕΕ για την συνολική πορεία της στο μέλλον και όχι αποσπασματικά χωρίς κριτήρια κάτω από την πίεση των γεγονότων.
Σχετική είδηση:«Στο κέντρο της Ευρώπης ο πολίτης»-Το μήνυμα Κοτζιά στη σύνοδο V4B4 (video)
Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-11 20:00:35

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ