Κοτζιάς: Η επιτυχία της συμφωνίας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για επίλυση διαφορών και στη ΝΑ Μεσόγειο

Tην ανάγκη να επικυρωθεί η συμφωνία αναφέρθηκε ο ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Με την επίκληση της επιτυχίας στην πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό ως ακόμη ένα φωτεινό παράδειγμα για την επίλυση των σημαντικών διαφορών και στην ευρύτερη λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου, ξεκίνησε την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, στη Ρόδο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Στις Πρέσπες καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό και δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και ευχήθηκε επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας πως «η αντίθεση που υπάρχει είναι ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να βρεθεί λύση και ανάμεσα σε δυνάμεις της αδράνειας που βολεύονται από τη μη λύση».
«Θέλουμε να έχουμε μία θετική ατζέντα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, όμως η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και παρουσιάζει πολλές δυσκολίες. Ωστόσο, όπως επισήμανε η κατάσταση στη βόρεια πλευρά της περιοχής μας είναι καλύτερη από πέρυσι, σημειώνοντας πως η Βουλγαρία για πρώτη φορά ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία βαθαίνουν τη συνεργασία τους, και από πέρυσι ξεκίνησε και η συνεργασία των βαλκανικών χωρών και του Βίζεγκραντ. Παράλληλα σημείωσε την έναρξη της συνεργασίας της ΕΕ με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, γεγονός που θα καταστεί επικερδές και για τα δύο κράτη, αλλά και γενικότερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-21 17:52:49

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ