Κρίσιμη περίοδος για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (video)

Με λουκέτο απειλούνται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό που τα κρατούσε ζωντανά έχει λήξει και το ζητούμενο είναι να παραταθεί.

Η κυβέρνηση αναζητά λύση στα πρότυπα των Ναυπηγείων Σύρου που ανήκουν και αυτά στον ίδιο όμιλο. Οι περίπου 600 εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση καθώς τους καταβάλλεται μικρό ποσοστό των δεδουλευμένων τους και με αυτά πρέπει να επιβιώσουν.
Τα Ναυπηγεία στην Ελευσίνα παραμένουν ενεργά κυρίως χάρη στην ευεργετική συμφωνία του 2016 με το Πολεμικό Ναυτικό για την αποπεράτωση δύο πυραυλάκατων. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που δύο πολεμικά πλοία κατασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια.
Η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραταθεί για ακόμα έξι μήνες, ωστόσο το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα.
Για όσο διαρκούσε το πρόγραμμα, το Πολεμικό Ναυτικό είχε αναλάβει την καταβολή του 70% του μισθού των εργαζομένων. Σήμερα, η εικόνα δεν θυμίζει τίποτα από το ένδοξο παρελθόν των Ναυπηγείων. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθημερινές κινητοποιήσεις και η κυβέρνηση αναζητά οριστική λύση, στο πρότυπο της Σύρου, όπου τα Ναυπηγεία έχουν μπει στην τελική φάση εξυγίανσης και μεταβίβασης.
Οι 600 εργαζόμενοι έχουν στηρίξει επί 8 χρόνια τα Ναυπηγεία, εδώ στην Ελευσίνα. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, δουλεύουν στην ουσία χωρίς να πληρώνονται, αφού λαμβάνουν 100 με 200 ευρώ ως προκαταβολή από τη μισθοδοσία τους.
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδρύθηκαν το 1968. Διαθέτουν τρεις πλωτές δεξαμενές και στο παρελθόν έχουν κατασκευαστεί, εδώ, τορπυλάκατοι, αρματαγωγά και εμπορικά πλοία. Ο Θεοκλής Τσούκης εργάζεται, στα Ναυπηγεία, για περισσότερα από 40 χρόνια.
Οι συνολικές υποχρεώσεις του Ναυπηγείου Ελευσίνας ξεπερνούν τα 255 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι προς τις τράπεζες. Στους εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 13 εκατομμύρια, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τα ένσημα του 2018 λόγω παλαιών οφειλών στο ΙΚΑ.
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-07-07 14:30:16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ