Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι συζητά με υπουργούς και συνεργάτες – Τα σενάρια ανασχηματισμού σε κυβέρνηση και Μαξίμου

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες να τα πει στο γραφείο του με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης τροφοδότησε περαιτέρω τα σενάρια ανασχηματισμού, ο οποίος έχει λίγο έως πολύ προεξοφληθεί. Το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε ο διαχρονικά έμπιστός του Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος χρημάτισε σε κομβικό ρόλο στο Μαξίμου από το 2019 ως το 2013. Ομοίως και οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Με βάση τις πληροφορίες, σε αυτές τις συναντήσεις ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια ακτινογραφία ως προς τι κατά την άποψη του συνέβη, ενώ ζητούσε και την άποψη των συνομιλητών του. Επίσης, στο γραφείο του για συζήτηση βρέθηκαν και άλλοι στενοί του συνεργάτες, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Σήμερα και άλλοι υπουργοί θα δουν τον πρωθυπουργό, ο οποίος στις 10:00 θα υποδεχθεί τους επτά εκλεγέντες ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Ως προς τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αρμόδιες πηγές μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις για πρόσωπα και δομές. Και παρά την προσπάθεια του επίσημου Μαξίμου να διαμηνύσει σε… ανησυχούντες βουλευτές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν παίρνει «αποφάσεις εν θερμώ», ομολογουμένως η εκκρεμότητα του ανασχηματισμού που έχει προεξοφληθεί δεν μπορεί να παραμένει. Υπό αυτή την έννοια, εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχουμε αποφάσεις, ενώ το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα είναι «χωρίς ατζέντα». Άρα, η σύνθεση δεν είναι δεδομένη.

Επίσης, μια απόφαση που θα κληθεί να λάβει ο κ. Μητσοτάκης είναι αν θα περιλάβει στις κυοφορούμενες παρεμβάσεις και αλλαγές εντός του Μαξίμου, ώστε ο δυνητικός ανασχηματισμός να μην θυμίζει…μουσικές καρέκλες. Στην πολιτική πιάτσα κυκλοφορούν πλείστα όσα σενάρια, από αυτό της ενίσχυσης του Μαξίμου με ένα ακόμα πρόσωπο έως αυτά των πιο δομικών παρεμβάσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν έχει εξωτερικεύσει ουσιαστικά τις σκέψεις του επί του θέματος στους συνομιλητές του. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι πολλοί παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ επισημαίνουν ότι, σε σενάριο κυβερνητικών αλλαγών, το Μαξίμου δεν μπορεί να μείνει εκτός εξίσωσης. Και επί τάπητος δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και το μοντέλο λειτουργίας.