Κύπρος: 44 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 (video)

0
25

Με τη συμπλήρωση 44 χρόνων από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 που οδήγησε στη βάρβαρη τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κύπρο εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και απόδοσης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, προασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη Συνταγματική νομιμότητα.

Σε υπόμνηση της αποφράδας ημέρας, στις 8.20, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα.
Μετά το μνημόσυνο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «το άφρων και προδοτικό πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα του διχασμού», προσθέτοντας ότι σήμερα «ο τόπος βιώνει τις συνέπειες».
«Αυτά είναι που πρέπει να προβληματίσουν όλους ώστε μέσα από την ενότητα να αντιμετωπισθεί η τραγική πραγματικότητα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Εξάλλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι η συνέχιση του απαράδεκτου στάτους κβο οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Άγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους να αλλάξουν νοοτροπία.
«Εύχομαι, να αλλάξουν μυαλά, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα είναι αντάξια με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Μουσταφά Ακκιντζί στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία παρουσιάστηκε ως πρόεδρος της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και διεκδίκησε δικαιώματα γι αυτήν σε διεθνές πεδίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει, επειδή θέλει να κρατήσει ήπιους τόνους.
Εξάλλου, τα κόμματα, σε διακηρύξεις τους για την επέτειο επισημαίνουν ότι για 44 χρόνια η μοιρασμένη πατρίδα μας και ο λαός της βιώνουν ακόμα τις τραγικές συνέπειες του διπλού εγκλήματος.
Επίσης επισημαίνουν ότι η 15η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικού πένθους αλλά και θύμησης για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους
Η Βουλή, η οποία ολοκλήρωσε τις κανονικές εργασίες της, συνήλθε σε ειδική συνεδρία καταδίκης τόσο του πραξικοπήματος όσο και της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου, 1974.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντοτε αλληλέγγυος με τον Κυπριακό λαό
«Πέρασαν κιόλας 44 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη, με συνεργό την ΕΟΚΑ Β’, το οποίο επεδίωκε την ανατροπή του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την κατάλυση της νόμιμης κυβέρνησης ενός ανεξάρτητου κράτους. Ακολούθησε η εισβολή στο νησί των τουρκικών στρατευμάτων, οι χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι, οι πάνω από διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες, η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επέτειο για το πραξικόπημα της Κύπρου και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντοτε αλληλέγγυος με τον Κυπριακό λαό, συνεργάζεται στενά με όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις και φωνές του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και τη δημιουργία μιας διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού».
Η νεολαία των ΑΝΕΛ για το πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο
«15 Ιουλίου 1974, η χούντα θέτει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδίου προδοσίας και παράδοσης της Κύπρου. Με το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου δίνει τη χαριστική βολή και ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου εισβολής των Τούρκων στη Μεγαλόνησο.Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η Νεολαία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται!».
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η νεολαία των ΑΝΕΛ, με αφορμή τη σημερινή επέτειο από το πραξικόπημα του 1974 που είχε ως σκοπό την ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ’.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης www.ert.gr

2018-07-15 14:55:48

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ