Κ. Κουβελιώτης: Η εμβάθυνση και όχι η διεύρυνση είναι η λύση για την ΕΕ (audio)

Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί μία επαναστατική ιδέα με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε την μεταπολεμική εκείνη εποχή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το δημιούργημα όμως αυτό πήρε χαρακτήρα καθεστωτικό υπό την έννοια του καθεστώτος όπως αυτή ορίζεται ως πολιτική θεωρία (regime theory), σημειώνει ο κ. Κυριάκος Κουβελιώτης, Καθηγητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Università Telematica Internazionale UniNettuno της Ρώμης.

Μιλώντας για την «Ημέρα της Ευρώπης» στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Κουβελιώτης επεσήμανε ότι ως καθεστωτική πλέον έχασε τη δυναμική της. Ωστόσο, ο κ. Κουβελιώτης για να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα αυτού του οικοδομήματος επικαλέστηκε αυτό που είπε και ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ «η ΕΕ μπορεί να μην είναι τέλεια αλλά είναι ότι καλύτερο μπορούμε να έχουμε».
Στη νέα αυτή εποχή σύμφωνα με τον κ. Κουβελιώτη η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει 7 πολύ σημαντικές προκλήσεις: την μετανάστευση, την ενέργεια, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την τραπεζική κα χρηματοπιστωτική ένωση, τον εθνικισμό, το Brexit και την διεύρυνση. Ο κ. Κουβελιώτης επεσήμανε ότι η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις δεν θα πρέπει να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο μίας νέας διεύρυνσης, που εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους ευρωσκεπτκιστές αλλά τον δρόμο πλέον της εμβάθυνσης.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούληwww.ert.gr

2018-05-09 14:19:29

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ