Κ. Σίμσον: Εντός του 2021 οι σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές στην ενέργεια

0
19

Έμφαση στη σημασία της δέσμευσης για μείωση κατά 3-5% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 έδωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον, κατά την ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σημείωσε ότι εντός του 2021 αναμένεται να γίνουν οι σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Επίτροπος απάντησε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη.

«Το κάθε κράτος – μέλος έχει δικαίωμα να επιλέγει το δικό του μείγμα ενέργειας, αρκεί να τηρεί τις δεσμεύσεις του», είπε η Κάντρι Σίμσον, αναφερόμενη στην ενεργειακή ουδετερότητα.

Μιλώντας για την οικονομική σημασία της ενεργειακής μετάβασης, υπογράμμισε ότι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και η Ευρώπη θα γίνει πιο ανταγωνιστική. «Τώρα εισάγουμε ορυκτά καύσιμα και όταν καταφέρουμε να τα αντικαταστήσουμε με καθαρή ενέργεια που θα παράγεται εντός της Ε.Ε., οι οικονομίες των χωρών θα έχουν μεγάλο όφελος», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τον αγωγό EastMed, τόνισε ότι το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται ως ένα μεταβατικό καύσιμο που θα αντικαταστήσει σήμερα πιο ρυπογόνες μορφές ενέργειας, αλλά στόχος είναι στην συνέχεια να πάρει τη θέση του το καθαρό υδρογόνο και άλλες καθαρές μορφές.

Την συζήτηση συντόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.