Κ. Χατζηδάκης – «Πρώτο ένσημο» : H επιδότηση των 1.200 ευρώ θα έχει ρήτρα μη απόλυσης (video)

Προσαύξηση των αποδοχών για νέους, που θα προσληφθούν για πρώτη δουλειά και ελάφρυνση του κόστους για τον εργοδότη δίνει η επιδότηση για το «πρώτο ένσημο», που θα ισχύσει από το 2022. ‘Ολα τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξειδικεύτηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει αρχικά 35 χιλιάδες νέους και το κόστος για το 2022 και το 23 να ανέρχεται στα 42 εκατομμύρια ευρώ.

Η 6μηνη επιδότηση των 1200 ευρώ για την πλήρη απασχόληση ( 600 για εργαζόμενο και 600 για εργοδότη) θα δοθεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις. Το ποσό μειώνεται στο 50% για μερική απασχόληση.

Οι νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ για όλη την περίοδο. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Για το πρόγραμμα αυτό ισχύουν τα εξής:

  • Την ευθύνη για τη διαχείρισή του θα την έχει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας παρόμοια με αυτή που ισχύει για άλλα προγράμματα, του υπουργείου ή του ΟΑΕΔ.
  • Θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως π.χ. αυτό των 150.000 νέων θέσεων εργασίας (σ.σ. Το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που ήδη “τρέχει” και στο οποίο προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις). Θα μπορεί να συνδυαστεί επίσης με προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Όπως σημειώθηκε ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, η οποία θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

«Τα μέτρα αυτά δεν είναι τα μόνα. Τους επόμενους μήνες, θα ακολουθηθούν και από άλλα μέτρα είτε αυτά αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα προγράμματα για εργαζόμενους και ανέργους, που θα ξεδιπλωθούν από εκεί, ιδιαίτερα μάλιστα τους νέους είτε αφορούν συνολικότερα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα έρθουν και θα στηρίξουν εμπράκτως την απασχόληση, τους εργαζόμενους και τους ανέργους».

Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μέχρι το τέλος του έτους

Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ο προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους αμοιβής) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας). Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” έχουν δαπανηθεί από την αρχή του προγράμματος 121 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της επέκτασης έως το τέλος του χρόνου είναι 50 εκατ.ευρώ.

Επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας

Από το 2022, οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ, ο οποίος με την αύξηση των θέσεων εργασίας αυξάνεται κατά 169 εκατ. ευρώ. Η βασική του λειτουργία είναι η επιδότηση επί 6 μήνες όλου του μη μισθολογικού κόστους που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για νέες προσλήψεις.

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέσω του προγράμματος, βρήκαν δουλειά πάνω από 80.000 άνεργοι, εκ των οποίων οι 8.037 – ο ένας στους 10 δηλαδή – ήταν μακροχρόνια άνεργοι. Σήμερα, 55.000 περίπου εργαζόμενοι κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος, που θα επεκταθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Το κόστος του μέτρου για τον προϋπολογισμό διαμορφώνεται σε 816 εκατ. ευρώ. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης, οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, που επιμερίζονται σε -2,3 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και σε -1,6 ποσοστιαίες μονάδες στον εργαζόμενο.

Στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρατάθηκε έως 31/12/2022 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προβλέφθηκε ότι η απώλεια εσόδων που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Δεκέμβριο

Κατά το μήνα Δεκέμβριο, θα καταβληθεί εις διπλούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε όλους τους δικαιούχους, που είναι περί τα 257.000 νοικοκυριά (500.000 άτομα). Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα φέρουμε σύντομα την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.

Η εισοδηματική ενίσχυση ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 50 ευρώ τα μήνα για κάθε ανήλικο παιδί.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Με 534 ευρώ/μήνα για επιπλέον δύο μήνες (Ιούνιος και Ιούλιος 2021)  για τους καλλιτέχνες και για τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021), «συνεχίζουμε να στηρίζουμε  συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που επλήγησαν καίρια από την πανδημία του κορονοϊού, με κόστος που φτάνει στα 30 εκατ. ευρώ», είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο

Ο λόγος για το πρόγραμμα στήριξης θεάτρων, κινηματογράφων και μουσικών σκηνών, καθώς προκειμένου να μετριαστούν -και σε αυτή την περίπτωση – οι δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, δόθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δυνατότητα παράτασης των υποστηρικτικών μέτρων. Το συνολικό κόστος είναι 22 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση των εισοδημάτων

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση της φορολογίας εισοδήματος, που είχε προηγηθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2 %, είναι μέτρα που ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων.

Το όφελος για μισθωτούς με απολαβές 1.000 ευρώ από μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογία διαμορφώνεται σε 355 ευρώ το χρόνο, για μισθό 1.200 ευρώ το όφελος κλιμακώνεται σε 389 ευρώ και για μισθό 2000 ευρώ το όφελος είναι 691 ευρώ.

Αντίστοιχα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό το συνολικό ετήσιο όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των αποδοχών κατά 2%, κυμαίνεται από 305 έως 533,6 ευρώ.

Μείωση της ανεργίας

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και μόνο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει διαθέσει από το 2020 ως σήμερα πάνω από 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη περίπου 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας που ήταν 17,3% τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και 16,1% τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, εφέτος τον Ιούλιο έπεσε στο 14,2% (μείωση κατά 3 μονάδες).

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολούμενων είναι ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2011, ενώ ο αριθμός των ανέργων ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2010.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Μαρίνα Δεμερτζιάν