Λε Πεν «ψηφίζει» ο Εθνικός Συναγερμός παρά τις απώλειες

Τα καταστροφικά πρόσφατα αποτελέσματα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, θα μπορούσαν να αναδείξουν μια κρίση ηγεσίας στο RN (Rassemblement National). Όπως έδειξε όμως η διάσκεψη του κόμματος το Σαββατοκύριακο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ακόμα πολύ μακρινό.

Κατά τη διάσκεψη, δεν φάνηκε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico «ούτε ίχνος ανταρσίας». Αντ’ αυτού, τα μέλη του RN, δήλωσαν τη φανερή τους στήριξη στην Μαρίνε Λε Πεν.

«Είναι η μόνη υποψήφια για εμάς, την υποστηρίζουμε πλήρως», δήλωσε ο Λέο Καμί, φοιτητής και μέλος του κόμματος. «Η Μαρίν Λε Πεν είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις και η τρίτη της θητεία στην προεδρία θα είναι η σωστή».

«Είναι ειλικρινής, δεν είναι επιτηδευμένη όπως άλλοι», δήλωσε η Άννι, μια συνταξιούχος ιδιοκτήτρια καταστήματος που δεν ήθελε να της δώσει το επώνυμό της φοβούμενη κριτική από γείτονες.

Στις περιφερειακές εκλογές τον περασμένο μήνα, οι σύμμαχοι της κυρίαςΛε Πεν απέτυχαν να αποκτήσουν τον έλεγχο οποιασδήποτε περιφέρειας, προκαλώντας ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσον οι προσπάθειές της να φέρει το κόμμα πιο κοντά στο κέντρο διώξουν τους παραδοσιακούς ακροδεξιούς ψηφοφόρους.

Επιμονή στο σχέδιο

Στην τελική ομιλία της στα μέλη του κόμματος την Κυριακή, η Λε Πεν επέμεινε ότι το RN θα συνεχίσει να κάνει «άνοιγμα» σε όσους βρίσκονται πέρα ​​από την ακροδεξιά σε μια προσπάθεια να διευρύνει τη βάση του.

«Δεν θα επιστρέψουμε, με όλο τον σεβασμό που έχουμε για τη δική μας ιστορία, δεν θα επιστρέψουμε στο Εθνικό Μέτωπο», είπε, αναφερόμενη στο προηγούμενο όνομα του κόμματος, το οποίο αποσύρθηκε το 2018. Την περασμένη εβδομάδα, ο πατέρας της και ο μακροχρόνιος επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λε Πεν κάλεσε το RN να «ξανακερδίσει την ανδρεία του» ή να βρεθεί προ «εξαφάνισης».

«Είχαμε δίκιο στη μετανάστευση, στην απώλεια αξιοπρέπειας και στην παγκοσμιοποίηση. Κερδίσαμε στο ιδεολογικό μέτωπο, τώρα πρέπει να κερδίσουμε στα ψηφοδέλτια », είπε η κυρία Λε Πεν

Μια ημέρα πριν από την έναρξη της διάσκεψης του κόμματος, η Μαρίν Λε Πεν είχε εκδώσει μια υπενθύμιση της στάσης της για την ΕΕ, υπογράφοντας μια δήλωση μαζί με τα ηγετικά λαϊκιστικά κόμματα της Ηπείρου – συμπεριλαμβανομένων του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας και της Ιταλικής Ένωσης του Ματέο Σαλβίνι – ενάντια στην πολιτική κατεύθυνση του μπλοκ.

«Η ΕΕ γίνεται όλο και περισσότερο ένα εργαλείο ριζοσπαστικών δυνάμεων που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν έναν πολιτιστικό, θρησκευτικό μετασχηματισμό και τελικά μια άθικτη οικοδόμηση της Ευρώπης, με στόχο τη δημιουργία… ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους», έγραψαν τα μέρη.

Αλλά πίσω στο σπίτι, κάποιοι κάνουν ήσυχα ερωτήσεις σχετικά με τη στρατηγική του RN. Πρώην μέλη, αλλά και ηγέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης διερωτώνται για την απήχηση της κυρίας Λε Πεν στους πολίτες και το κατά πόσο μπορεί να «συνδέεται με τους ανθρώπους».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, η Λε Πεν υπερασπίστηκε την απόφασή της να απολύσει πολλούς τοπικούς συμβούλους που επιδιώκουν να ανανεώσουν τις θητείες τους.

«Όταν κάποιος έχει απολυθεί, συμβαίνει συνήθως επειδή η ποιότητα ή η απαραίτητη ψυχολογική ισορροπία έλειπε», είπε.

Ηγέτης σε αναμονη

Η συνάντηση του Σαββατοκύριακου περιελάμβανε επίσης ψήφους για τις κορυφαίες θέσεις του κόμματος

Η Λε Πεν, ο μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, επανεξελέγη με 98,35%.

Και υπήρχαν επίσης κάποια απροσδόκητα νέα.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά ορίστηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος και πρόκειται να διοργανώσει το κόμμα όταν η κυρία Λε Πεν απομακρυνθεί για να ξεκινήσει την προεδρική της εκστρατεία τον Σεπτέμβριο.

«Πρέπει να εμπιστευτούμε τους νέους», είπε η Μαρίν Λε Πεν παρουσιάζοντας τον ρόλο του Μπαρντελά. «Ένας νεαρός στρατηγός που έχει κερδίσει παράσημα κατά τη διάρκεια των προεκλογικών μαχών», ήταν ο τρόπος που τον περιέγραψε παρά την κακή του απόδοση στην πρόσφατη εκλογική μάχη για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού – τερμάτισε τρίτος.

Ωστόσο, η προώθηση του Μπαρντελά δεν πρέπει απαραίτητα να διαβαστεί ως σημάδι ότι η Λε Πεν τον προετοιμάζει ως διάδοχό της. «Δεν είναι σίγουρο ότι θα τα παρατήσω, δεν είναι στον χαρακτήρα μου», είπε όταν ρωτήθηκε αν οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα είναι οι τελευταίες αν αποτύχει.

Οι παρατηρητές σημειώνουν επίσης ότι ο Μπαρντελά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος ενάντια σε πιθανούς αντιπάλους, ιδίως εναντίον της ανιψιάς της Λε Πεν, Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία αποχώρησε από την πολιτική, αλλά παραμένει δημοφιλής μεταξύ των ακροδεξιών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico