Μέρκελ: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας- μέλους της ΕΕ (video)

0
12

Επαναβεβαιώνοντας την στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αναφερόμενη ωστόσο και στα προβλήματα, όπως το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, η ‘Ανγκελα Μέρκελ, αναχωρεί για τη Σόφια, και τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τονίζοντας ότι «η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια είναι ζήτημα πολέμου ή ειρήνης στη γειτονιά μας». Κατά την ομιλία της εφ’όλης της ύλης ενώπιον του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2018, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης, στην εύφλεκτη διένεξη Σέρβων – Κοσοβάρων, ενώ υπενθύμισε πόσο «δύσκολη είναι η διένεξη για το όνομα της FYROM.

«Το θέμα είναι να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα την Ευρωζώνη, και ο στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας -μέλους», πρόσθεσε.
«Μπορούμε και μόνοι να τα καταφέρουμε, εάν μειωθούν τα ρίσκα σε επίπεδο τραπεζών», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ΕΜΣ (ESM)  «σε κάτι που θα πλησιάζει το ΔΝΤ». Πρόσθεσε ότι το ζήτημα αφορά και την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της Γερμανίας, για την οποία ανάφερε ότι το 2018  θα διατηρήσει το όριο του 60% στο χρέος επί του ΑΕΠ , για πρώτη φορά από το 2002.
«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της και για αυτό είναι σημαντική η στενότερη στρατιωτική συνεργασία», τόνισε, ενώ για μία ακόμη φορά η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας.
«Καθημερινά μας έρχονται ανησυχητικές ειδήσεις από όλον τον κόσμο. Οι τρομακτικές εικόνες από την Συρία, η καταγγελία της συμφωνίας με το Ιράν από τις ΗΠΑ, η απειλή εμπορικής διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η κατάσταση στην πόρτα μας έχει γίνει επισφαλής. Αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι μια χώρα δεν μπορεί μόνη να κατοχυρώσει την ασφάλειά της. Η ασφάλειά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της γειτονιάς μας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες αυτής της περιόδου, οι διατλαντικές σχέσεις παραμένουν «υψίστης σημασίας».
Αναφερόμενη στην πρόκληση της μετανάστευσης, επισήμανε ότι «ένα από τα μεγάλα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν μελλοντικά είναι και η ενίσχυση της Frontex. Ο αποκλεισμός από μόνος δεν βοηθά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης», ενώ παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη δεν έχει κάνει αρκετά για την επίλυση του προβλήματος.
Η ομιλία της Καγκελαρίου έκλεισε με μια απροσδόκητη αναφορά στις μέλισσες της Γερμανίας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μελισσών που ορίστηκε για πρώτη φορά φέτος από τον ΟΗΕ για τις 20 Μαΐου. «Είναι ευκαιρία να σκεφτούμε σοβαρά τα θέματα βιοποικιλότητας και το τι μπορούμε να κάνουμε, καθώς οι μέλισσες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα φυτά μας» και 300 είδη γερμανικής μέλισσας κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είπε η κυρία Μέρκελ.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-16 07:09:13

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ