Μέσα Μαΐου η νέα συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ παρουσία Νίμιτς στην Αθήνα (video)

Το νέο ραντεβού για τις συνομιλίες για το Σκοπιανό «κλείδωσε» για τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, με τον Μάθιου Νίμιτς να έρχεται στην Αθήνα, στις 12 Μαΐου. Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, συζήτησαν για ακόμη μία φορά τις θέσεις τους, στο πλαίσιο της 3ης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας-Αλβανίας-Βουλγαρίας-πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη.
Συναντήσεις Κοτζιά- Ντιμιτρόφ στο πλαίσιο της 3ης υπουργικής συνάντησης
Ένα πρώτο τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών έγινε πριν από το δείπνο εργασίας το βράδυ της Πέμπτης.

Σήμερα, ακόμη μία κατ’ ιδίαν συνάντηση έλαβε χώρα, πριν από τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, η οποία και διήρκησε μισή ώρα και έγινε σε θετικό κλίμα, σε θετική κατεύθυνση όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς. «Απομένουν ένα-δύο κεντρικά ζητήματα να λύσουμε. Εξετάζουμε παραλλαγές λύσεων ή δυνατοτήτων στα θέματα που μας απασχολούν».

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Αλβανίας-Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία (video)

«Συζητάμε πολλές εναλλακτικές. Δεν καταλήξαμε. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς», απάντησε στην ερώτηση της ΕΡΤ3, για το αν το κλίμα είναι τέτοιο ώστε να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», απάντησε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας και συνέχισε: «Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα προκάνουν (κατά την προσφιλή έκφραση του Χαρίλαου Φλωράκη) τις ημερομηνίες ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία».
Σε ερώτηση αν υπήρξε συμφωνία για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων «erga omnes» απάντησε πως αν είχε συμβεί αυτό θα έκανε πάρτι.
«Υπάρχει βούληση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο» αλλά «με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο (της Ευρώπης)», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Για το συμβάν στο Αιγαίο
Σχετικά με το πρωινό συμβάν στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τον απασχόλησε από τις 4.40 το πρωί, ήταν συνεχώς σε επικοινωνία, έδωσε οδηγίες και η Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία να πάρει τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» ελληνική κανονιοφόρο-Ενημέρωση ΝΑΤΟ (video)

Κοντά σε συμφωνία με την Αλβανία
Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, «κοντεύουμε σε συμφωνία» στις αρχές Ιουνίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία για θέματα που εκκρεμούσαν δεκαετίες ολόκληρες. Είπε, ακόμα, ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να τελειώσει και το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία.
Βήματα στη συνεργασία Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, για τη διασυνοριακή συνεργασία.
Στη διάρκεια της Συνάντησης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών, αλλά και σε επίπεδο γενικών διευθυντών και ορισμένων διευθύνσεων που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα, όπως το μεταναστευτικό.
Επίσης, θα δημιουργηθεί δίκτυο των πιο μεγάλων πανεπιστημίων και θα διοργανωθούν συναντήσεις δημοσιογράφων με στόχο την κατανόηση μεταξύ των κρατών.
Στην ειδική συνεδρίαση όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για θέματα της αρμοδιότητας τού υπουργείου, καθώς και να υπάρξει προσφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας, π.χ. σε ό,τι αφορά στη διενέργεια διαγωνισμών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Το όραμα τους είναι να μην αισθάνονται οι πολίτες των τεσσάρων χωρών ότι έχουν εμπόδια στις μετακινήσεις τους από τη μια περιοχή στην άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν η δημιουργία υδατοδρομίων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους.
Στην ειδική συνεδρίαση στην οποία από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, διαπιστώθηκε ότι υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη Συνάντηση (Οκτώβριος 2017).
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Όπως αποφασίστηκε, στη Σχολή Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα θα εκπαιδευθούν αξιωματικοί Πυροσβεστικής από τις άλλες χώρες, ενώ θα διοργανωθούν σεμινάρια, θα ενισχυθούν οι επαφές σε επιχειρησιακό επίπεδο σε θέματα ασφάλειας και θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών.
Στη Θεσσαλονίκη και η επόμενη συνάντηση
Η αναπτυξιακή οικονομία θα είναι το θέμα της επόμενης Υπουργικής Συνάντησης, η οποία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου και στην οποία θα εξεταστούν και τα στοιχεία για τις προσφυγικές ροές την περίοδο του καλοκαιριού.
Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η Θεσσαλονίκη παίρνει τη θέση που της αξίζει, ως το αυτονόητο κέντρο όλης αυτής της περιοχής, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γιάννα Τσατσάνηwww.ert.gr

2018-05-04 20:20:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ