Μέτρα για τη λειψυδρία στο Ηράκλειο Κρήτης (video)

Λίγο πριν από την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρέθηκε το Ηράκλειο εξαιτίας της λειψυδρίας. Η αφρικανική σκόνη, δε, που έπληξε το νησί για περισσότερο από ένα μήνα, οδηγώντας τα νοικοκυριά σε υπερκατανάλωση νερού αλλά και η παρατεταμένη ανομβρία που στέγνωσε όλα τα φράγματα, έφτασαν τα πράγματα στο απροχώρητο.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την Δευτέρα την επιβολή προστίμων σε όσους πλένουν αυλές, μπαλκόνια και αυτοκίνητα ή ποτίζουν με λάστιχο, ενώ δικαιολογεί μόνο τη χρήση πιεστικού μηχανήματος και κουβά.
Και ενώ οι νοικοκυρές επιδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε αγώνα πλυσίματος για να φύγει η αφρικανική σκόνη, τα αποθέματα στέρευαν. Σήμερα αρκούνται σε μικρά κουβαδάκια ενόψει μάλιστα και του καλοκαιριού.
Από την πλευρά του ο Δήμος Ηρακλείου επανεργοποίησε ανενεργές γεωτρήσεις και ξεκίνησε την ανόρυξη μιας νέας, επι συνόλου 8 που επίκεινται, ενώ στοχεύει στην αξιοποίηση του νερού του Αλμυρού ποταμού απο κοινού με το δήμο Μαλεβιζίου. Το φράγμα Αποσελέμη σταμάτησε να δίνει νερό από τις 21 Μαρτίου και οι ελάχιστες ποσότητες που έχουν απομείνει θα δοθούν για χρήση στις αρχές Ιουνίου.
Τα πρόστιμα για όσους δημότες παραβιάζουν τους νέους τρόπους χρήσης νερού θα φτάνουν τα 100 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής, θα αφαιρείται το υδρόμετρο. Αντίστοιχα, οι δημότες που θα μειώσουν την κατανάλωση νερού θα έχουν μπόνους τουλάχιστον 5% επί του λογαριασμού τους, εφόσος το δηλώσουν στην δημοτική επιχείρηση.
Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-04-24 22:28:43

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ