Μέχρι και 1.500 οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση με ransomware

Μεταξύ 800 και 1.500 είναι οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο που επλήγησαν από την κυβερνοεπίθεση με ransomware που εστίαζε στην αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Kaseya, όπως είπε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλός της.

Ο Φρεντ Βόκολα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που εδρεύει στη Φλόριντα, δήλωσε σε συνέντευξή του πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί η ακριβής επίδραση της επίθεσης της Παρασκευής, καθώς αυτοί που επλήγησαν ήταν κυρίως πελάτες πελατών της Kaseya.

Η Kaseya παρέχει εργαλεία λογισμικού σε εταιρείες outsourcing, που αναλαμβάνουν «back office» εργασίες για εταιρείες πολύ μικρές ή με περιορισμένους πόρους, οι οποίες δεν έχουν δικά τους εξειδικευμένα τμήματα.

Ένα από αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιήθηκε την Παρασκευή, επιτρέποντας στους χάκερ να παραβιάσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Αν και οι περισσότερες από αυτές ήταν μικρού μεγέθους (όπως πχ οδοντιατρεία ή λογιστές), τα προβλήματα έγιναν πιο αισθητά στη Σουηδία, όπου εκατοντάδες σουπερμάρκετ έκλεισαν επειδή τα ταμεία τους δεν λειτουργούσαν, ή στη Νέα Ζηλανδία, όπου σχολεία και παιδικοί σταθμοί τέθηκαν offline.

Οι χάκερ που ανέλαβαν την ευθύνη ζητούν 70 εκατ. δολάρια για να απελευθερώσουν τα δεδομένα των επιχειρήσεων που επηρεάζονται, αν και έδειξαν προθυμία να μειώσουν τις απαιτήσεις τους σε συζητήσεις με έναν ειδικό κυβερνοασφαλείας και με το Reuters. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε» είπε εκπρόσωπός τους στο Reuters τη Δευτέρα.

Την Κυριακή ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως εξετάζεται το κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος εθνικής ασφαλείας από το όλο θέμα, ωστόσο ο Βοκόλα είπε πως μέχρι τώρα δεν έχει μάθει να έχουν πληγεί οργανισμοί που είναι σημαντικοί από άποψης εθνικής ασφαλείας