Μήνυμα στο Ερντογάν από ένα «φάντασμα της Αμμοχώστου»

0
22

Το περιοδικό Spiegel φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ με τον τίτλο «Το φάντασμα της Αμμοχώστου». Πρόκειται για την προσπάθεια της Τασούλας Χατζητοφή να επισκεφθεί το πατρικό της σπίτι στην οδό Εσπερίδων 41 στα Βαρώσια τον περασμένο Ιούλιο, 3 μέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή.

Η ημέρα της εισβολής ήταν στις 20 Ιουλίου του 1974. «Η μητέρα της είχε κρύψει την Τασούλα και τις αδερφές της στο υπόγειο, είχε ξεβιδώσει μια πρίζα και τους έδειξε πώς να προκαλούν βραχυκύκλωμα. Κανένας Τούρκος στρατιώτης δεν έπρεπε να την αγγίξει ζωντανή. Η Τασούλα ήταν 15…

Η Τασούλα ήταν το κορίτσι από την Αμμόχωστο που πήγε στην Ευρώπη, σπούδασε πληροφορική και την κατάλληλη στιγμή ίδρυσε μια εταιρεία που εκπαίδευε υπαλλήλους διεθνών εταιρειών, οι οποίοι ασχολούνται με υπολογιστές. Ο πρώτος πελάτης της ήταν η Royal Dutch Shell, έκανε το πρώτο της εκατομμύριο όταν ήταν 29. Σύντομα έτρωγε μαζί με τη βασίλισσα Βεατρίκη, φορούσε ρούχα σχεδιαστών αλλά όμως δεν ξέχασε το νησί της». Βοήθησε πολύ στο να ανακαλυφθούν χαμένοι θησαυροί της πατρίδας της που κλάπηκαν και διακινήθηκαν μέσα από το παράνομο εμπόριο τέχνης. 

Στο οδοιπορικό η Τασούλα Χατζητοφή κοιτάζει συγκινημένη κτήρια και δρόμους και προσπαθεί να ξεγελάσει Τούρκους στρατιώτες για να καταφέρει να δει μετά από 47 χρόνια το σπίτι της. «Θέλει να μιλήσει στον Ερντογάν μετά την εμφάνισή του στην Αμμόχωστο, να τον ρωτήσει αν θέλει να προσευχηθεί μαζί της στην εκκλησία της. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα ήθελε να του στείλει ένα μήνυμα». Το σημείωμα θα λέει τα εξής: «Θα προσευχηθώ για εσάς ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση και να σταματήσετε να μας προκαλείτε πόνο. Προσπαθήστε να σώσετε την ψυχή σας γιατί τα φαντάσματα της Αμμοχώστου θα σας στοιχειώσουν. Τα δάκρυά μας δεν χωράνε σε κανένα τζαμί. Κανένα τζαμί δεν θα είναι αρκετά μεγάλο για να σώσει την ψυχή σας. Δώστε μου μια ώρα του χρόνου σας, οπουδήποτε σε αυτόν τον πλανήτη. Ας μιλήσουμε για αλήθεια, ειρήνη και συμφιλίωση. Με εκτίμηση, Τασούλα Χατζητοφή, ένα φάντασμα από την Αμμόχωστο. Εκτός αυτού πάντως «ο δικηγόρος της Τασούλας Χατζητοφή στην Αθήνα εξετάζει εάν αγωγή κατά του Ερντογάν προσωπικά έχει πιθανότητες επιτυχίας. Η Χατζητοφή σχεδιάζει το φθινόπωρο μια πορεία στην Αμμόχωστο. Εκατοντάδες εκτοπισμένοι θα ντυθούν φαντάσματα και θα πάνε στα σπίτια τους» καταλήγει το δημοσίευμα.