Μακρόν: Το ενδιαφέρον μου για τη συμφωνία με το Ιράν δεν είναι εμπορικό

Η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και όχι τα «εμπορικά συμφέροντά» της όταν εργάζεται για να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διαβεβαίωσε σήμερα από τη Σόφια ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
«Το θέμα είναι, πάνω απ’ όλα, γεωπολιτικό. Δεν θα γίνουμε σύμμαχοι του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ! Και δεν θα ξεκινήσουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ για το θέμα του Ιράν, ούτε θα επιβάλουμε σε αντίποινα κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων.
Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την απειλή επιβολής κυρώσεων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, ακόμη και σε ευρωπαϊκές, η γαλλική Total προειδοποίησε ότι μπορεί να αποχωρήσει από μια κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται ένα κοίτασμα φυσικού αερίου, εκτός και αν εξαιρεθεί από τα αμερικανικά μέτρα.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε αμέσως ότι η κινεζική CNPC θα μπορούσε να πάρει τη θέση της Total στο έργο.
«Δεν θα εξαναγκάσουμε τις εταιρίες να παραμείνουν. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν είναι διευθύνων σύμβουλος της Total. Εκείνος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εταιρίας του, εξετάζει τι του δίνει η ιρανική αγορά σε σύγκριση με τη σαουδαραβική και με άλλων χωρών», τόνισε ο Μακρόν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, από τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον θα ωφεληθούν εμμέσως η Ρωσία και η Κίνα.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-17 19:24:45

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ