Μείωση της ψαλίδας αλλά με διαφορά «ασφαλείας» για τη ΝΔ

Μείωση της ψαλίδας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ από μισή έως μία μονάδα τον τελευταίο μήνα καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις της εβδομάδας οι οποίες δείχνουν ότι η ΝΔ κρατά ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση ασφαλείας που υπολογίζεται σήμερα σε 6% με 10%.

Χθεσινή έρευνα της εταιρείας Metron Analysis καταγράφει μείωση της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6% και συγκεκριμένα σε 10,2% έναντι 10,8% τον Οκτώβριο. Η εκτίμηση ψήφου της εταιρείας υπολογίζει ότι η δύναμη της ΝΔ μειώθηκε σε 36,5% από 36,7% τον Οκτώβριο ενώ εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε σε 26,3% από 25,9% τον Οκτώβριο. Επίσης η Metron Analysis εκτιμά ότι τον τελευταίο μήνα το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής κατέγραψε απώλειες 0,7% με την δύναμή του να υπολογίζεται σήμερα σε 14,2% έναντι 14,9% τον Οκτώβριο. Στην ίδια έρευνα το ΚΚΕ καταγράφεται στο 6% (έναντι 6,1% τον Οκτώβριο), η Ελληνική λύση στο 4,3% (έναντι 4,2% τον προηγούμενο μήνα). Ακόμη σύμφωνα με την Metron Analysis αν γίνονταν σήμερα εκλογές το ΜέΡΑ 25 θα εισερχόταν άνετα στη Βουλή και μάλιστα προσπερνώντας την Ελληνική Λύση με 4,5% έχοντας καταγράψει άνοδο μισής μονάδας τον τελευταίο μήνα.

Μείωση της ψαλίδας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατά μια μονάδα έδειξε τη Δευτέρα η έρευνα της Alco. Η εταιρεία καταγράφει την ψαλίδα σήμερα σε 7,3 μονάδες από 8,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Η πρόθεση ψήφου υπέρ του κυβερνώντος κόμματος σύμφωνα με την Alco μειώθηκε σε 30,3% έναντι 31,2% τον Οκτώβριο ενώ η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε ελάχιστα, ήτοι κατά 0,1%, και υπολογίζεται πλέον σε 23% έναντι 22,9% τον προηγούμενο μήνα. Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής έμεινε σταθερό στο 11,4% βάσει των μετρήσεων της εταιρείας ενώ χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφουν το ΚΚΕ με 5,2% (έναντι 5,6% τον Οκτώβριο), η Ελληνική Λύση (4,9% έναντι 5,1% τον Οκτώβριο) και το ΜέΡΑ 25 με 2,7% (έναντι 3,2% τον Οκτώβριο).

Τάση μείωσης της ψαλίδας τον τελευταίο μήνα, αλλά σε χαμηλότερο εύρος, κατέγραψε και η έρευνα της Pulse η οποία εκτιμά ότι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε κατά μισή μονάδα τον προηγούμενο μήνα, και συγκεκριμένα από 7,5% σε 7%. Ειδικότερα η Pulse υπολογίζει την πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ στο 33% και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο 26% έναντι 33,5% και 26% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Και η Pulse εκτιμά ότι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής έμειναν σταθερές μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου με την πρόθεση ψήφου στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να παραμένει στο 11,5%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της Pulse η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ υπολογίζεται σήμερα σε 5,5%, της Ελληνικής Λύσης σε 4% και του ΜέΡΑ 25 σε 3%.