Μεγάλη έρευνα της Microsoft για την τηλεργασία

Με περίπου 180 χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διοίκηση της Microsoft αποφάσισε να διερευνήσει τις επιπτώσεις θετικές και αρνητικές που έχει η τηλεργασία.

Στην απόφαση της Microsoft να πραγματοποιήσει αυτή την έρευνα συνέβαλε και το γεγονός πώς όταν η εταιρεία άρχισε από τον περασμένο Μάρτιο να ζητά από το προσωπικό της να επιστρέψει στους χώρους εργασίας διαπιστώθηκε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 73% των εργαζομένων ζήτησε να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι και γενικά να έχει αυτό με δύο λέξεις ονομάζουμε «ευέλικτο ωράριο».

Την έρευνα ανέλαβαν να κάνουν ειδικοί της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μπέρκλι στη Καλιφόρνια οι οποίοι μελέτησαν την εργασιακή συνθήκη και συμπεριφορά 61 χιλιάδων εργαζομένων της εταιρείας που στο διάστημα της πανδημίας δούλευαν από το σπίτι.

Λίγο πολύ οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο καθεστώς της τηλεργασίας είχαν αναδειχθεί στο διάστημα της πανδημίας αλλά η καταγραφή τους σε μια μεγάλου εύρους έρευνα αναδεικνύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η έρευνα πιστοποιεί το γεγονός ότι η τηλεργασία απομονώνει σε διάφορα επίπεδα τον εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι σταματούν να έχουν προσωπική επαφή με τους συναδέλφους τους η οποία εκτός των άλλων βοηθούσε στην ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς που έκανε κάποιος τη δεδομένη στιγμή κάτι που βοηθούσε τελικά σε καλύτερα αποτελέσματα τόσο στην παραγωγικότητα όσο και την επινοητικότητα. Από την άλλη πλευρά μειώθηκε ο αριθμός των συσκέψεων που συχνά διαρκούσαν αχρείαστα πολύ. Βέβαια οι τηλεδιασκέψεις πήραν τη θέση των συσκέψεων αλλά σύμφωνα με την έρευνα οι τηλεδιασκέψεις δεν έχουν αντικαταστήσει ακόμη τις συσκέψεις σε όλο το εύρος που αυτές είχαν πριν την πανδημία στους εργασιακούς χώρους.

Η έρευνα πιστοποίησε επίσης ότι η τηλεργασία έχει αυξήσει σε διάφορα επίπεδα τις ώρες εργασίας. Μια αιτία που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι σκέφτονται ή θυμούνται κάτι σχετικά με τη δουλειά τους και πηγαίνουν στον υπολογιστή τους και το κάνουν αυξάνοντας έτσι τις ώρες εργασίας.

Άλλο ένα εύρημα είναι ότι η τηλεργασία αυξάνει αξιοσημείωτα τον αριθμό των e-mails και των γραπτών μηνυμάτων που κάνουν για επαγγελματικούς λόγους οι εργαζόμενοι. Η αιτία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν αυτούς τους τρόπους επικοινωνίας από το τηλεφώνημα ή την βιντεοκλήση πιθανώς επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα κερδίσουν χρόνο αλλά τελικά συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Επιπλέον οι ερευνητές αναφέρουν ότι η χρήση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και όχι της απευθείας επαφής επιτείνει την απομόνωση του εργαζομένου.

«Κοιτάζοντας προς το μέλλον η Microsoft θα προωθήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν τον τρόπο εργασίας που τους ταιριάζει καλύτερα. Μέχρι πρόσφατα το να καταγραφούν οι επιπτώσεις της τηλεργασίας ήταν δύσκολο γιατί ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που τους επιτρεπόταν να μην πηγαίνουν στο γραφείο. Αυτό άλλαξε στη διάρκεια της πανδημίας όπου όλοι εργάζονταν από το σπίτι τους. Αυτό έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να καταγράψουμε τις επιπτώσεις της τηλεργασίας και το επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας των εργαζομένων σε μια εταιρεία» αναφέρει ο Σάτια Μαντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.