Μετά τις εκλογές θα φανεί αν η Τουρκία θα αναστρέψει πορεία

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σημειώνοντας πως μετά τις εκλογές θα φανεί αν θα συνεχιστεί ο «μήνας του μέλιτος» στις διμερείς σχέσεις.

«Ούτε η Ελλάδα είναι αφελής. Δεν ισχυρίζομαι ότι η Τουρκία είναι αφελής. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Θα δούμε μετά τις εκλογές αν αυτό το μήνα του μέλιτος που ζούμε τώρα, θα τον συνεχίσει η τουρκική πολιτική ή θα αναστρέψει πορεία στα πιο συνήθη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε την ανάγκη να προστατευθεί το κλίμα που έχει δημιουργθεί για να μπορέσουν και οι δύο κοινωνίες, και η ελληνική και η τουρκική, να εκφράσουν την άποψή τους χωρίς τον φόβο επεισοδίου και δεύτερον, οι επόμενες κυβερνήσεις που θα προέλθουν από τις εκλογές να διαχειριστούν πλέον το ζήτημα μήπως υπάρχει μια ελπίδα επίλυσης της ελληνοτουρκικής διαφοράς. «Μέχρι εκεί. Χαμηλά την μπάλα και με προσοχή και με σεβασμό στην κοινωνία που θα εκφράσει την άποψη της» ανέφερε.

Κάνοντας μια αναδρομή στη διακυβέρνηση της Ν.Δ., ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετική και δήλωσε ότι αισθάνεται τυχερός που ήταν εκεί και την παρακολούθησε ζωντανά. «Δεν καταλαβαίνω ακόμα γιατί η Τουρκία την προσέλαβε αρνητικά», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή η χώρα κινείται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο απ’ ό,τι εδώ και κάποια χρόνια, με ένα μεγάλο κεκτημένο, μια ευρύτερη εθνική κατανόηση για τις βασικές γραμμές της εξωτερικής μας πολιτικής. «Αυτά τα τέσσερα χρόνια επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε μια ευρύτερη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, με εντολή του πρωθυπουργού, από εμένα διαρκώς και μια ευρύτερη κατανόηση στο πού πρέπει να πάει η χώρα. Δεν υπάρχει ποτέ απόλυτη συμφωνία, αλλά έχει σημασία να είμαστε μονιασμένοι» ανέφερε και τόνισε: «Όταν είμαστε όλοι μαζί, καταφέρνουμε πολύ περισσότερα. Αυτό το αφήνουμε ως παρακαταθήκη στην επόμενη κυβέρνηση», τόνισε.

Για τον φράκτη στον Έβρο, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε αυτά που είχε πει ο ίδιος το 2018. «Σωστά τα είπα το 2018. Δεν αναιρώ κάτι από αυτό που είπα. Όμως το 2018 μέχρι το 2022 έχει έναν ενδιάμεσο σταθμό, που λέγεται 2020. Όποιος θυμηθεί τι έγινε το 2020 όταν είδε το μεταναστευτικό όχι ως μεταναστευτικό, αλλά ως όπλο εναντίον της Ευρώπης και της χώρας, καταλαβαίνει πλέον υπάρχει μια διαφορετική προτεραιότητα. Αυτό είναι προφανές» σημείωσε.