Μεταναστευτικό: Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Ισπανίας (video)

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Ισπανίας πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, για τον άμεσο συντονισμό της υλοποίησης των αποφάσεων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο, «η καλή λειτουργία της πολιτικής της ΕΕ βασίζεται σε συνεκτική προσέγγιση για τη μετανάστευση, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και αυξημένη δράση σε «ελεγχόμενα κέντρα».»

«Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους» έγραψε ο κ. Τσίπρας, στο Tweeter, επισυνάπτοντας μία φωτογραφία από τη συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ και την καγκελάριο της Γερμανίας με θέμα τη συνεργασία και τον συντονισμό στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ηχηρό ήταν το μήνυμα της Άνγκελα Μέρκελ που ήδη ζήτησε από τους 28 να στηρίξουν τις χώρες που είναι στην γραμμή πρώτης υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών.
Στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 05:00, ώρα Βελγίου, η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, βρέθηκαν απέναντι στις γνωστές θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Βίζεγκραντ, και οδηγούν σε  «Ευρώπη-φρούριο».
Η Ιταλία, παρά τις αρχικές ενστάσεις της σε μια συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, στο τέλος προσχώρησε σε αυτή τη λογική.
Έτσι οι κίνδυνοι που αποφεύχθηκαν ήταν:
1. Στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική.
2. Η πρόκληση των δευτερογενών ροών να επιλυθεί με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού Σένγκεν. Τον κίνδυνο αυτό είχε επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την άτυπη συνάντηση εργασίας την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Επίσης, αποτράπηκε η μετάθεση στις καλένδες της προοπτικής αναθεώρησης του Δουβλίνου,  για την οποία υπήρξαν εισηγήσεις να αναβληθεί για μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

Συνάντηση με τη Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους. #EUCO pic.twitter.com/hZdWHkdVIe
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 29, 2018

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Σχετική είδηση: Οι τελικές αποφάσεις που συμφώνησαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ (video)www.ert.gr

2018-06-29 12:07:45

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ