Μεταφορικό Ισοδύναμο: Τα πρώτα χρήματα σε λογαριασμούς νησιωτών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη πληρωμή του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) για τα ταξίδια των νησιωτών επιβατών κατά το διάστημα 10-26 Ιουλίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ο μέσος όρος καταβολής, ανά ταξίδι, είναι 22 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Τα εισιτήρια από 26 έως 31 Ιουλίου θα πληρωθούν στην επόμενη καταβολή του ΑΝΗΚΟ.
Μέχρι στιγμής, τις πρώτες 20 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ), έχουν εκδοθεί 14.000 Μοναδικοί Αριθμοί Νησιώτη (ΜΑΝ), ενώ έχουν εγκριθεί, περίπου, 2.500 εισιτήρια κατοίκων 22 νησιών.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, με αφορμή την πρώτη πληρωμή των νησιωτών από το μέτρο, δήλωσε: «Ουσιαστικά είναι η πρώτη μέρα που οι νησιώτες αντιλαμβάνονται τα οφέλη του ΜΙ στη ζωή τους. Επίσης, αντιλαμβάνονται ότι η εφαρμογή του μέτρου έχει δομηθεί έτσι ώστε να έχει ελάχιστη γραφειοκρατία, αφού μετά την επίδειξη του ΜΑΝ στο πρακτορείο δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα παραπάνω για να πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό του. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο λειτουργεί, εφαρμόζοντας έτσι ρεαλιστικές νησιωτικές πολιτικές για πρώτη φορά και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν την αποτυχία και τη γραφειοκρατία».
Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, ο βουλευτής του νομού, Γιώργος Πάλλης και η συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, Εριφύλη Χιωτέλλη.
Ο κ. Σαντορινιός παρουσίασε με λεπτομέρειες το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που ισχύει για νησιώτες από την 1η Ιουλίου, παράλληλα με τα άλλα μέτρα ενίσχυσης των νησιωτών: τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής όπως είναι η Λέσβος, τον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών πόρων για τα νησιά του βορείου Αιγαίου την επόμενη προγραμματική περίοδο και τη χρηματοδότηση σειράς έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σειράς έργων.

«Fake news της ΝΔ» ότι «έφτασαν ήδη πρόσφυγες από την Γερμανία»
Ο κ. Σαντορινιός ξεκαθάρισε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ήρθε για να μείνει, ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος και μετά τις 31 Δεκεμβρίου και ότι το χρονικό όριο τέθηκε για γραφειοκρατικούς λόγους – και φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν θεσπίστηκε έναντι υποδοχής προσφύγων
. «Είπαν ψέματα μέχρι και για το ότι ήδη έφτασαν πρόσφυγες στα νησιά επιστραφέντες από τη Γερμανία. Fake news από το θεσμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Σαντορινιός.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-08-03 19:04:21

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ