Με ακρόαση φορέων συνεχίστηκε η επεξεργασία του αθλητικού νομοσχεδίου

Τις παρατηρήσεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που πραγματεύεται – μεταξύ άλλων – τη συγχώνευση των Super League 2 και Football League, την επαναφορά του «ιδιώνυμου», και τη χειραγώγηση αγώνων, εξέθεσαν εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φορέων.

Κατά τη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων, ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) Βασίλης Σαράκης είπε ότι το άρθρο 3, που αφορά στη σύσταση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, «δίνει υπερεξουσίες και αρμοδιότητες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με λοιπές διατάξεις των νόμων».

Ο πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης πρότεινε την τροποποίηση της παραγράφου 3 (για την ενότητα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού) καθώς – όπως είπε «προκύπτει ασάφεια ως προς το ποιες παραβάσεις θεωρούνται σοβαρές και οδηγούν στη μη χορήγηση του πιστοποιητικού (συμμετοχής στο πρωτάθλημα) και ποιες όχι».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αθλητικής Βίας (ΔΕΑΒ) Αχ. Τσιχτής είπε ότι το νομοσχέδιο βάζει τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα: Με τη σχετική διάταξη «προβλέπεται πλήρως και λεπτομερώς η διαδικασία σύστασης, λειτουργίας, εποπτείας, ελέγχου και διάλυσης των λεσχών, ώστε να υπάρχει μία νομιμότητα με δικαιώματα, αλλά και με υποχρεώσεις» είπε ο κ. Τσιχτής τονίζοντας ως σημαντική «την πρόβλεψη της εις ολόκληρον αστικής ευθύνης των οικείων σωματείων και των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που τελούνται από μέλη των αναγνωρισμένων λεσχών τους».

Ο Αστυνομικός Διευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Αθλητικής Βίας) Νικόλαος Πετρόπουλος, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη σφράγισης μη αδειοδοτημένων χώρων που υποστηρίζουν δραστηριότητες αθλητικών σωματείων. Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε αυτό να επεκταθεί και σε μη αδειοδοτημένους χώρους που λειτουργούν ως σωματεία αλλά στην πραγματικότητα είναι «κεκαλυμμένες λέσχες».

Ακολούθως, εξέφρασαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι συνδέσμων αμειβομένων ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών και πετοσφαιριστών, με τον πρόεδρο του Π.Σ.Α.Π., Γ. Μπαντή να προτείνει τη συμμετοχή του ΠΣΑΠ σε θεσμικά όργανα όπως το ΔΣ της Ε.Π.Ο., η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, και η Επιτροπή Αδειοδότησης, τον πρόεδρο του Π.Σ.Α.Κ. Α. Γλυκιαδάκη να εκφράζεται θετικά τόσο για τη δημιουργία εθνικής σχολής προπονητών όσο και για την ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών, και τον ΓΓ του Πα.Σ.Α.Π. Ιω. Αχιλλεόπουλο, να εκφράζει την ικανοποίησή του για την χρηματοδότηση της Volley League από τη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, προτείνοντας την επέκτασή της σε περισσότερες ομάδες.