Με «πολύ περιορισμένο αριθμό» πιστών το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα – ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα, ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουλίου με «πολύ περιορισμένο αριθμό» πιστών λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η διεξαγωγή του Xατζ φέτος θα γίνει για πολύ περιορισμένο αριθμό πολιτών και κατοίκων όλων των εθνικοτήτων που διαμένουν εντός της χώρας, σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, διευκρίνισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται παρά την καταγραφή χιλιάδων νέων κρουσμάτων της COVID-19 ημερησίως στο βασίλειο, την κορύφωση των νέων κρουσμάτων ανά τον κόσμο, την απουσία εμβολίου και τη δυσκολία διατήρησης της κοινωνικής αποστασιοποίησης ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό προσκυνητών που φθάνουν από το εξωτερικό.

Το Xατζ, μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συναθροίσεις παγκοσμίως, προσήλκυσε 2,5 εκατομμύρια πιστούς το 2019. Οι αρχές υπολόγιζαν στην προσέλευση 2,7 εκατομμυρίων πιστών για το 2020, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο για τη διοργάνωση της «Ούμρα» και του «Χατζ».

Ως εκ τούτου, το προσκύνημα θα μπορούσε να είναι ένας προνομιακός τόπος μετάδοσης του ιού λόγω της παρουσίας τεράστιου πλήθους στους θρησκευτικούς χώρους.

Στα τέλη Μαρτίου οι αρχές, που είχαν αναστείλει την «Ούμρα» φοβούμενες τη διασπορά του ιού στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα στο δυτικό τμήμα της χώρας, κάλεσαν τους μουσουλμάνους να αναστείλουν τις προετοιμασίες για το Χατζ λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούσε η πανδημία.

Το Xατζ, που κάθε πιστός έχει καθήκον να κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του -εάν είναι σωματικά υγιής και διαθέτει τους πόρους- πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο, στην αρχή του σεληνιακού μουσουλμανικού μήνα «ντου αλ- χάτζα».

Αντίθετα, το μικρό προσκύνημα ή «Ούμρα» που ανεστάλη φέτος, μπορεί να γίνεται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Οι άλλες τελετουργικές υποχρεώσεις όπως ορίζονται από τον ισλαμικό νόμο, οι «πυλώνες της θρησκείας», είναι η ομολογία της πίστης, η προσευχή, η νηστεία και η ζακάτ (φιλανθρωπία).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ