Μην αφήσουμε την Ρωσία να διχάσει την Ε.Ε.

Οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη ρωσική κυβέρνηση είναι «στο ναδίρ», σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία του ζητήθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενωθεί απέναντι στη Μόσχα, ώστε να μπορεί ταυτόχρονα να «ανταπαντήσει, να δεσμεύσει και να κάνει διάλογο», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του είχαν συνάντηση στη Γενεύη.

«Αυτά τα τρία ρήματα αντιπροσωπεύουν τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας», επέμεινε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική. «Είναι τρία όργανα μιας ορχήστρας που πρέπει να παίζουν ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα οι συστάσεις αυτές να εγκριθούν ομόφωνα και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει στη συνέχεια να τις εμπλουτίσουμε, να τις καταστήσουμε συγκεκριμένες».

«Αν τα κράτη μέλη εγκρίνουν αυτές τις συστάσεις, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να τηρηθούν και να μην αφήσουν τη Ρωσία να μας διχάσει», υπογράμμισε. «Η Ρωσία δεν θέλει να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτιμά να μιλάει απευθείας με ορισμένα από τα μέλη της, εκείνα που έχουν κάποια σημασία στα μάτια της. Η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει ενότητα προκειμένου να δεσμεύσει τη Ρωσία να συζητήσει με την Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι έχουν μοχλούς πίεσης εναντίον της Ρωσίας, εκτίμησε.«Το 75% των άμεσων επενδύσεων στη Ρωσία πραγματοποιείται από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», υπογράμμισε. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις ανέρχονταν σε 311,4 δισεκ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ρωσία εξαρτάται, εξάλλου, από τις εξαγωγές αερίου και πετρελαίου, που αποτελούν το 40% του προϋπολογισμού της, και η Ε.Ε. είναι μεγάλος εισαγωγέας», πρόσθεσε. Οι αγορές αυτές στη Ρωσία αποτελούν το 40% των εισαγωγών αερίου και το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της Ε.Ε. και αποτελούν το 25% του ΑΕΠ της Ρωσίας.

Ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία είναι ένα από τα σημεία διαφωνίας στο εσωτερικό της Ε.Ε.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να πω τι πρέπει να κάνει η Γερμανία», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά «ο Nord Stream 2 δεν είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν βελτιώνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ε.Ε.».

Πηγή: ΑΜΠΕ