«Μην προχωρήσετε σε προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών» – ΚΟΣΜΟΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν προς το Ισραήλ η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιορδανία ζητώντας να μην προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων των Παλαιστινιακών Εδαφών και λέγοντας ότι «μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις».

Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων δύο από τους κορυφαίους εταίρους του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, σημειώνουν ότι οι υπουργοί τους Εξωτερικών συζήτησαν τρόπους για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι συγκεκριμένες χώρες μαζί με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιτίθενται στα ισραηλινά σχέδια, τα οποία προβλέπουν την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θέλει την Δυτική Όχθη για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, αντιτίθεται στην κίνηση αυτή.

«Συμφωνούμε ότι οποιαδήποτε προσάρτηση Παλαιστινιακών εδαφών που κατελήφθησαν το 1967 θα είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα θέσει σε κίνδυνο τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών μετά την τηλεδιάσκεψή τους όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν θα αναγνωρίζαμε οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα του 1967 για τις οποίες δεν έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές στην σύγκρουση», πρόσθεσαν, σημειώνοντας: «Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για τη σχέση με το Ισραήλ».

Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο σε ξεχωριστή δήλωση, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό χθες, Δευτέρα, ότι είναι δεσμευμένος στο «ρεαλιστικό» σχέδιο του Τραμπ για την περιοχή.

«Το Ισραήλ προτίθεται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις στη βάση του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Τραμπ, το οποίο είναι και δημιουργικό και ρεαλιστικό, και δεν θα επιστρέψει στις αποτυχημένες φόρμουλες του παρελθόντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νετανιάχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ