Μητέρες δίνουν τα παιδιά τους σε στρατιώτες, μέσα από τα συρματοπλέγματα

0
21

Ανήμερα της επετείου της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τον βρετανικό έλεγχο το 1919, αντί για γιορτή στην χώρα επικρατεί πανικός και απελπισία. Χιλιάδες Αφγανοί  υπό τον τρόμο των Ταλιμπάν προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις που θα τους μεταφέρει εκτός συνόρων.

Ενδεικτικό της απελπισίας  είναι ότι μητέρες  προσπαθούν να περάσουν τα παιδιά τους μέσα από τα συρματοπλέγματα, στην πίστα του αεροδρομίου της Καμπούλ, εκλιπαρώντας τους  Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες να τα πάρουν μακριά από τη χώρα. Τέτοια βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Το χάος γύρω από το αεροδρόμιο που παραμένει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ  συνεχίζεται, με τους Ταλιμπάν που ελέγχουν όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό να μην αφήνουν ακόμα και πολίτες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα να περάσουν.

 Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο  σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν, ενώ το Πεντάγωνο  δηλώνει ότι οι δυνάμεις του  δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους προκειμένου να φτάσουν στην Καμπούλ και στο αεροδρόμιο.

Συνεχείς είναι οι αναφορές για προειδοποιητικά πυρά ενώ και ο αμερικανικός στρατός έριξε δακρυγόνα απωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος.

Κι ενώ  οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τα κονδύλια χρηματοδότησης προς το Αφγανιστάν, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν  Άσραφ Γάνι που διέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνείται ότι εγκατάλειψε την χώρα  με «καρότσια  γεμάτα χρήματα» και εξακολουθεί  να ισχυρίζεται ότι έφυγε από τη χώρα μετά από σύσταση της ομάδας  για την ασφάλεια του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως η Τουρκία παραμένει διατεθειμένη να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας,  Μάριο Ντράγκι, εργάζεται για να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της G20 για το Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Ντράγκι θα συζητήσει σήμερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.