Μητσοτάκης: Απαράδεκτο να τίθεται προς συζήτηση το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Αντίθετος στην ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως είναι απαράδεκτο ακόμα και να τίθεται προς συζήτηση αυτό το όνομα.
Από την Πειραιώς σημειώνουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία για το ζήτημα. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την καινούργια πρόταση σημειώνουν πως είναι ξεκάθαρη, το όνομα Ίλιντεν, λένε χαρακτηριστικά, συνδέεται χαρακτηριστικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας »Μακεδονικού Έθνους και Κράτου» που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και επεκτείνεται ως το Αιγαίο.
Σύμφωνα με πηγές της οδού Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό ότι «είναι τεράστιο σφάλμα ακόμα και συζητά αυτό το όνομα καθώς παραπέμπει ευθέως στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, γι’ αυτό είναι απαράδεκτο να τίθεται ακόμη και προς συζήτηση».
Στην Πειραιώς, τονίζουν ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα τα οποία έχουν θέσει από την πλευρά τους και παραμένουν αναπάντητα από την κυβέρνηση.
Το πρώτο είναι, μία συμφωνία που παραπέμπει στο μέλλον μπορεί να μην εφαρμοστεί ποτέ. Άρα συμφωνία, λένε, που θα εφαρμοστεί σε δόσεις από την πλευρά των Σκοπίων, δεν γίνεται δεκτή.
Και το δεύτερο: «Μακεδονικό Έθνος» δεν υπάρχει και δεν μπορεί ούτε να αναγνωρίζεται, ούτε έμμεσα να προκύπτει. Επίσης, αλυτρωτικές αναφορές και μάλιστα στον θεμελιώδη νόμο των Σκοπίων στο Σύνταγμά τους, δεν μπορούν να παραμείνουν σε βάρος κανενός, λένε από τη ΝΔ και γι’ αυτό επιμένουν ότι αυτός είναι σπουδαίος λόγος που καθιστά αναγκαία την αλλαγή Συντάγματος, το ίδιο ισχύει λένε και για το όνομα. Άλλωστε σημειώνουν, μόνο με συνταγματική αλλαγή θα ισχύει «erga omnes».
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευθυμίουwww.ert.gr

2018-05-19 15:48:37

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ