Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Άγκυρα: Ισορροπίες, καλή διάθεση αλλά και προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα

Την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέτα από έντεκα μήνες διαλόγου και θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, αναμένεται να «φωτογραφίσει» η νέα συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η ελληνική αποστολή ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας έχοντας το προηγούμενο διάστημα προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Όπως διαμηνύεται, στόχος είναι να τεθούν επί τάπητος τα ακανθώδη ζητήματα, με τη συγκεκριμένη «ατζέντα» να διευρύνεται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος και την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή τη δημιουργία των ελληνικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Μάλιστα, προειδοποιήσεις για τα θαλάσσια πάρκα έστειλαν οι δύο ηγέτες σε συνεντεύξεις τους λίγα 24ωρα πριν συναντηθούν. Παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνωρίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο, και σε περιβαλλοντικά θέματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμονές της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλώντας στην «Καθημερινή», έστειλε το μήνυμα ότι «η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις σε αυτή τη γεωγραφία», δείχνοντας παράλληλα πως δεν θέλει να μείνει στη συζήτηση στο ένα και μοναδικό θέμα που η Αθήνα θεωρεί προς επίλυση, αυτό των θαλασσίων ζωνών.