Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο νέος πρόεδρος της Κούβας: Η επανάσταση θα συνεχιστεί

Για πρώτη φορά εδώ κι έξι δεκαετίες, ο πρόεδρος της Κούβας δεν λέγεται Κάστρο. Με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος ορκίστηκε στα νέα καθήκοντά του και δεσμεύτηκε ότι «η επανάσταση θα συνεχιστεί».
Ο δεύτερος στην ιεραρχία της κουβανικής κυβέρνησης, εξελέγη για να διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.
Καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ο 57χρονος Ντίαζ-Κανέλ ψηφίσθηκε από τους βουλευτές για μια ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, δηλαδή με ποσοστό 99,83%, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιστοσελιδα Cubadebate.
Ο 57χρονος Ντίας-Κανέλ έπλεξε το εγκώμιο του Ραούλ Κάστρο, τονίζοντας ότι παραμένει ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.
«Η εντολή που δόθηκε από τον λαό σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση είναι να συνεχίσει την κουβανική επανάσταση σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή (…) στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οικονομικού μοντέλου» είπε στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.
Δεσμεύτηκε ότι «θα αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί», ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπιστεί και θα «τελειοποιήσει» την επανάσταση.
Σε ένα προφανές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι η Αβάνα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο «με όσους μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει, και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις αρχές του.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-19 17:24:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ