Μισθοφορική οργάνωση για στρατιωτικές επεμβάσεις σχεδίαζαν δύο Γερμανοί, πρώην στρατιωτικοί

Δύο πρώην στρατιωτικοί της γερμανικής Bundeswehr συνελήφθησαν ως ύποπτοι για ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς σχεδίαζαν να συγκροτήσουν μισθοφορική δύναμη, ικανή να επεμβαίνει σε ξένες χώρες, γράφει η εφημερίδα Die Zeit.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή εισαγγελία, οι δύο Γερμανοί είχαν ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου επαφές για την πρόσληψη μισθοφόρων. Σχεδίαζαν να δημιουργήσουν μια δύναμη 100 έως 150 πρώην στρατιωτών και αστυνομικών, προκειμένου –σε πρώτη φάση- να επέμβει στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη. Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες είχε  επικοινωνήσει με τουλάχιστον επτά άτομα προκειμένου να τους στρατολογήσει. Στόχος των υπόπτων ήταν να «επιβάλουν την ειρήνη» στην Υεμένη και να αναγκάσουν τους αντάρτες Χούτι να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Υεμένης, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα.  

Οι ύποπτοι, που θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον ανακριτή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Καρλσρούη, είχαν επίγνωση ότι «η μονάδα υπό τις διαταγές τους θα έπρεπε αναγκαστικά να πραγματοποιήσει φόνους και μεταξύ των αμάχων, όταν θα αναπτυσσόταν στην εμπόλεμη ζώνη».

Εκτός από την επέμβαση στην Υεμένη, οι κατηγορούμενοι είχαν προγραμματίσει μεσοπρόθεσμα να λειτουργήσουν τη μονάδα ως «ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, ώστε να είναι διαθέσιμη και σε άλλες συγκρούσεις», ανέφερε η Ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη.

Σύμφωνα με τους ανακριτές, οι δύο συλληφθέντες  είχαν στόχο να χρηματοδοτήσει τη μισθοφορική ομάδα ,«κυρίως η Σαουδική Αραβία». Ο κάθε μισθοφόρος θα πληρωνόταν μάλιστα με 40.000 ευρώ το μήνα. Οι προσπάθειες να δημιουργηθεί κανάλι επικοινωνίας με την κυβέρνηση στο Ριάντ και να πραγματοποιηθεί συνάντηση ήταν  πάντως ανεπιτυχείς «επειδή οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας που ήρθαν σε επαφή δεν αποδέχτηκαν το αίτημα των κατηγορουμένων».