ΜΚΟ επικρίνουν το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών για μετανάστες εν μέσω πανδημίας

Οι ΜΚΟ οι οποίες διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο στηλίτευσαν την Τετάρτη την απόφαση των ιταλικών αρχών να κλείσουν τα λιμάνια, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης ότι η Ιταλία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλής προορισμός για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο διαρκεί η πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17.669 ανθρώπους στη χερσόνησο.

Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες που διασώζουν στη θάλασσα μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Μεσόγειος SOS (SOS Méditerranée) δεν θα μπορούν πλέον να αποβιβάζονται στην Ιταλία.

Η απόφαση να κλείσουν τα ιταλικά λιμάνια ανακοινώθηκε έναν μήνα μετά την επιβολή γενικού περιορισμού του πληθυσμού από τις αρχές, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα.

Οι γαλλικές ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) και Μεσόγειος SOS, η γερμανική Sea-Watch και η ισπανική ProActiva Open Arms κατηγόρησαν την κυβέρνηση στη Ρώμη ότι χρησιμοποιεί την κρίση του κορονοϊού ως πρόσχημα για να πάψει ξανά να υποδέχεται αιτούντες άσυλο.

«Σε μια στιγμή όπως αυτή, τα δεινά των πολιτών που πλήττονται από την υγειονομική κρίση δεν μπορεί να γίνεται αιτία για την άρνηση κάθε υποστήριξης (…) σε εκείνους που κινδυνεύουν να χαθούν όχι σε κάποια μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά από πνιγμό», έκριναν οι οργανώσεις.

«Όλες οι ζωές πρέπει να σώζονται, όλοι οι ευάλωτοι άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα. Είναι εφικτό και απαραίτητο να γίνεται», πρόσθεσαν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τέσσερις οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο τονίζουν ότι όλες τους έθεσαν στη διάθεση των ιταλικών αρχών ιατρικό προσωπικό και πόρους για να συμβάλλουν στον αγώνα εναντίον του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα των λιμανιών στους ναυαγούς είναι «νομική υποχρέωση».

Το πλοίο Alan Kurdi, που μισθώνει η Sea Eye, αναζητούσε ακόμη χθες Τετάρτη λιμάνι για να αποβιβάσει 150 ανθρώπους που διέσωσε, ανάμεσά τους μια έγκυο, στα ανοικτά της Λιβύης τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 3.000 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς.

Οι αποπλεύσεις από τη Λιβύη αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ένοπλη σύρραξη συνεχίζεται και οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ