Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα (video)

«Δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε με έμφαση, ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μοσκοβισί είχε επαφές με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την πολιτική ηγεσία, ενώ μίλησε και σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή.

«Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει». «Γυρίζουμε σελίδα» επεσήμανε ο ευρωπαίος  Επίτροπος.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τρίπρας, υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα. Σημείωσε δε ότι «το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι από εδώ και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους».
Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε επίσης  ότι «η Ελλάδα έχει την στήριξη των εταίρων για να επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές».
Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση και εξήρε τον ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον οποίο είπε ότι «κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του».
Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας
Μνημόνια τέλος, η Ελλάδα είναι ένα κανονικό μέλος της ΕΕ, δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι μεταρρυθμίσεις – πρόσθεσε – θα γίνονται από τους Έλληνες για τους Έλληνες. Γνωρίζουμε τις θυσίες και την οδύνη του ελληνικού λαού. Ζήσαμε μια τραγική εποχή υπογράμμισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Γνωρίζουμε και πρέπει να επιδιορθώσουμε τις κοινωνικές βλάβες που υπέστη ο ελληνικός λαός, συμπλήρωσε.
Θερμή παράκληση να ληφθεί υπόψιν από τους εταίρους ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει λάθη από το πρώτο μνημόνιο  και  ιδίως όταν δεν οφείλονται σε αυτόν, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρτίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή Μοσκοβισί για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Ο Μοσκοβισί στις Επιτροπές της Βουλής

#td_uid_1_5b3bd62d49b5a .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b3bd62d49b5a .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b3bd62d49b5a .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b3bd62d49b5a .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b3bd62d49b5a .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b3bd62d49b5a .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b3bd62d49b5a .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
background: url( 0 0 no-repeat;
}

1 of 7

«Δεν είναι 4ο μνημόνιο, δεν είναι 4ο πρόγραμμα αυτό που συμφωνήσαμε, δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ», αυτή την εμφατική φράση επέλεξε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί να αναφερθεί στην συμφωνία της 21ης Ιουνίου.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί όλες τις υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό της και θα πρέπει να τηρεί όλα αυτά που ισχύουν για κάθε χώρα, για την Γερμανία και την Γαλλία. Μαζί αποφασίσαμε να έχουμε μια μεταμνημονιάκη εποπτεία, η ίδια που ισχύσει στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, προσαρμοσμένη. Δεν είναι 4ο μνημόνιο, δεν είναι 4ο πρόγραμμα αυτό που κάνουμε, δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ.», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επίτροπου ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την ομιλία του στην αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την πρόσφατη συμφωνία στο Γιουρογκροπ ως «μια νίκη του ελληνικού λαού», οι προσπάθειες του οποίου «μετά από 8 χρόνια αποδίδουν καρπούς» μιας και «όλοι οι δείκτες το δείχνουν ότι υπάρχει ανάκαμψη».
Σε ότι αφορά στη συμφωνία για το χρέος, ο κ Μοσκοβισί δήλωσε πως η «προσφέρει το απαραίτητο περιθώριο ελιγμών στην Ελλάδα.
«Είναι απαραίτητη για να καθησυχαστούν οι επενδυτές και να γίνει η επιστροφή στις αγορές με τον τρόπο που πρέπει.», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως από την συμφωνία για το χρέος εξοικονομούνται 42 δισ.ευρώ από τοκοχρεολύσια ενώ τα έσοδα από το ελληνικό χρέος θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό.
«Μπορεί πολιτικά και τεχνικά να μην είχαμε αναδιάρθρωση αλλά έχουμε 15 χρόνια ανάπαυλας και σε αυτά τα 15 χρόνια θα δράσουμε για να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες.Πρέπει η Ελλάδα να ξαναβρεί τα δικαιώματα της και ξαναβρίσκει την θέση της στην Ε.Ε χωρίς να έχει το στίγμα επάνω της. Η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα.», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Διαφωνία με Χατζηδάκη
Την διαφωνία του με τον ευρωπαίο Επίτροπο, αναφορικά με την συμφωνία, διατύπωσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Χατζηδάκης. «Από τη μία έχουμε λεφτά (σ.σ αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό «μαξιλάρι») και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και πριν. Μπορούμε να το βαφτίσουμε όπως θέλετε. Οι Έλληνες πολίτες όμως ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο.», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηδάκης απαίτησε μάλιστα σε υψηλούς τόνους να μάθει αν ισχύει το σενάριο, όπως ανέφερε, σύμφωνα με το οποίο θα ακυρωθούν τα μέτρα για την μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου κλπ.
«Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Τα διάβασα την Κυριακή στην Αυγή που είναι το κομματικό σας όργανο. Εμείς λέμε το αυτονόητο.
Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν μας πείτε ότι θα ακυρωθεί καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε όμως για να διαμορφώσουμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. να υπάρχουν καθαροί όροι για όλα τα κόμματα.», είπε με ανεβάζοντας τους τόνους ο κ. Χατζηδάκης.
Για τις συντάξεις: «Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες»
Στο ζήτημα αυτό ο Π. Μοσκοβισί έδωσε μια σιβυλλική απάντηση, «υπάρχει μια έκφραση στα λατινικά, Pacta sunt servanda, οι συμφωνίες, δηλαδή, πρέπει να τηρούνται όμως αυτή είναι μια πολυσχιδής έννοια η Ελλάδα είναι μια νορμάλ χώρα στην ζώνη του ευρώ θα εξετάσουμε τον προϋπολογισμό της όπως το κάνουμε για κάθε χώρα και μαζί με τον Ευκλείδη θα βλέπουμε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού τηρεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας.»
Σε ότι αφορά δε την συμφωνία ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε και στην δευτερολογία του για την μη ύπαρξη 4ου μνημονίου, ότι «Επιμένω πως δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα. Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο τέταρτο πρόγραμμα. Δεν είναι τέταρτο μνημόνιο γιατί δεν ζητούμε άλλες μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα, θα σε συζητά τον προϋπολογισμό της, όπως και κάθε άλλη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει με την Ιρλανδία με την Πορτογαλία με την Κύπρο. Μπορεί να είναι πιο ενισχυμένη εποπτεία γιατί είναι περίπλοκη η κατάσταση αλλά ενισχυμένη δε σημαίνει ότι θα ερχόμαστε εδώ με το ίδιο πνεύμα και την ίδια νοοτροπία. Δεν μπορείτε να πείτε ότι θα υπάρχει λιτότητα στο διηνεκές και επ άπειρον, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.», τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία.
Τζανακόπουλος: Ο Κ. Χατζηδάκης θύμωσε με την αλήθεια
Στις δηλώσεις Χατζηδάκη απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας τον να συμβιβαστεί με αυτό το γεγονός και τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα τονίζοντας ότι ο κ. Χατζηδάκης «θύμωσε με την αλήθεια».
«Παρακολουθήσαμε πριν από λίγη ώρα τον κ. Χατζηδάκη να θυμώνει στο ελληνικό κοινοβούλιο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Μοσκοβισί», είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος για να τονίσει στη συνέχεια ότι «Ο κ. Χατζηδάκης όμως στην πραγματικότητα θύμωσε με την αλήθεια, θύμωσε με το γεγονός ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο: Δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο». Επιπλέον, σημείωσε ότι ο κ. Χατζηδάκης «θύμωσε όμως και με το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα γίνεται πλέον στη βάση των μέσων αλλά στη βάση των στόχων, ως προς τους οποίους θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης».
«Ο κ. Χατζηδάκης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αντί να θυμώνει, θα πρέπει πλέον να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί και να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα».
Τσακαλώτος: Η Κομισιόν πρέπει να συνεχίσει τον υπερεθνικό ρόλο της
«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μοσκοβισί και τον κ. Γιούνκερ και την ομάδα που είναι είναι παρούσα. Παρόλο που είχαμε πολλές φορές πολύ μεγάλες διαφωνίες, αλλά και συγκλίσεις, πάντα αισθανόμουνα ότι και ο Πιέρ και η ομάδα του αντιπροσώπευε το υπερεθνικό» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των κοινών επιτροπών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Δεν ήταν η γραμμή τους να βοηθήσουν απαραιτήτως την Ελλάδα, αλλά η γραμμή τους ήταν τι είναι καλό για την Ευρώπη. Και επειδή εδώ και σε πολλές χώρες πολύ ακούμε για τον ευρωπαϊσμό, λίγους, δε, ευρωπαϊστές βλέπουμε, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η Κομισιόν να έχει αυτόν τον υπερεθνικό ρόλο, που είναι για το καλό της Ευρώπης και για το καλό των λαών της Ευρώπης και σας ευχαριστούμε πολύ» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, όπου συζήτησαν για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, για τα μεγάλα πλεονάσματα που πρέπει να διασφαλίζει η χώρα μέχρι το 2060, αλλά και για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά τον Σεπτέμβριο.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης του εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα υψηλά πλεονάσματα και την ανησυχία του, πως αυτά σημαίνουν λιγότερα χρήματα για ανάπτυξη.
Αφού άκουσε τις παρατηρήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Επίτροπος του είπε πως τα επόμενα χρόνια, χάρη στις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι Έλληνες, τα πλεονάσματα είναι εξασφαλισμένα.
Το 2060 δεν είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί τους Έλληνες, καθότι πολλά πράγματα μπορεί να έχουν ανατραπεί θετικά για την ελληνική οικονομία, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Επικεφαλής του Ποταμιού στην κάμερα της ΕΡΤ:
«Ο Πιερ Μοσκοβισί στα χρόνια της κρίσης και σε κρίσιμες στιγμές έχει υπάρξει στο πλευρό των Ελλήνων. Και έτσι παρά τις επιμέρους διαφωνίες σε κάποιες επισημάνσεις πρέπει να θεωρείται σύμμαχος των Ελλήνων. Το επεσήμανα, όπως και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Τα μεγάλα πλεονάσματα σημαίνουν λιγότερα χρήματα για ανάπτυξη. Θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το έχει σκεφτεί καλά. Η ελληνική κυβέρνηση να το διαπραγματευθεί καλύτερα και να μην έχουμε τέτοιες δεσμεύσεις για τόσα πολλά χρόνια».
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μοσκοβισί
Την άποψη ότι τον Αύγουστο δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μητσοτάκης του συνέστησε «να είναι πιο προσεκτικός κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες, πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα».
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τον Αύγουστο δεν θα υπάρξει καμία καθαρή έξοδος καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία.
«Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει, είναι ότι τον Αύγουστο, ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015 και ότι η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια Διοίκηση.
Σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις δηλώσεις Μητσοτάκη
Μετά τον κ. Χατζηδάκη, ήρθε η σειρά του κ Μητσοτάκη να κάνει παρατήρηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Μοσκοβισί που μίλησε για τη θετική οικονομική πορεία της χώρας και το τέλος των μνημονίων.Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη εκεί στη ΝΔ.
Σχόλιο του Ε. Τσακαλώτου για δηλώσεις Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αυστηρές συστάσεις στον Μοσκοβισί. Μάλλον για τη Νέα Δημοκρατία ο ευρωπαϊκός και φιλελεύθερος δρόμος συνεχίζεται με Όρμπαν και Κουρτς, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αυστηρές συστάσεις στον Μοσκοβισί. Μάλλον για τη Νέα Δημοκρατία ο ευρωπαϊκός και φιλελεύθερος δρόμος συνεχίζεται με Orban και Kurz.
— Ευκλείδης Τσακαλώτος | Euclid Tsakalotos (@tsakalotos) July 3, 2018

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας
Σχετικές ειδήσεις:

Μοσκοβισί: Συνέχεια της συμφωνίας στο Eurogroup η επίσκεψη στην Αθήνα
Π. Μοσκοβισί: Το θέμα των συντάξεων θα επανεξεταστεί στις 15 Οκτωβρίου
www.ert.gr

2018-07-03 20:45:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ