Μ. Ροτ: Ο δρόμος για την ένταξη Αλβανίας και πΓΔΜ στην Ε.Ε. είναι μακρύς

Ως ένα «ενθαρρυντικό μήνυμα» για τους νέους της Αλβανίας και της πΓΔΜ θεωρεί και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ. Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο δρόμος για την ένταξη είναι μακρύς και εξαρτάται από σαφείς όρους.
«Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ήταν για τους ανθρώπους, προ πάντων για τους νέους ανθρώπους, σε Αλβανία και Μακεδονία ένα ενθαρρυντικό μήνυμα», δήλωσε ο κ. Ροτ στην εφημερίδα Die Welt και πρόσθεσε ότι ο δρόμος για την ένταξη «είναι βέβαια ακόμη μακρύς και σε κάθε βήμα συνδέεται με σαφείς προϋποθέσεις». Το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι «σε καμία περίπτωση κάποιος αυτοματισμός που εγγυάται την ένταξη, αλλά μάλλον το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας», επέμεινε ο ίδιος.
Ο κ. Ροτ έκρινε ότι συχνά υποτιμάται η γεωπολιτική σημασία των δυτικών Βαλκανίων και εξήγησε ότι το θέμα είναι «η σταθεροποίηση και ο εκδημοκρατισμός της περιοχής» και για αυτό, σημείωσε, απαιτείται «ο σωστός βαθμός ενθάρρυνσης και ξεκάθαροι όροι».
Ο γερμανός υφυπουργός χαρακτήρισε τα δυτικά Βαλκάνια «Λυδία λίθο» σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα της επιτυχίας του ευρωπαϊκού μοντέλου. «Οι άνθρωποι εκεί επιθυμούν δημοκρατία, ελευθερία και αρχές κράτους δικαίου, σε συνδυασμό με ασφάλεια και ευημερία» και η ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να καταστεί περισσότερο ορατή, να αξιοποιήσει την επιρροή και τις δυνατότητές της», διότι διαφορετικά «κάθε κενό θα καλυφθεί από άλλους και αυτοί ενδιαφέρονται για την αστάθεια και για την αμφισβήτηση του μοντέλου μας, αυτού της τάξης η οποία βασίζεται σε κανόνες», τόνισε ο Μίχαελ Ροτ, κάνοντας μια νύξη για την Ρωσία και τις προσπάθειές της για επιρροή στην περιοχή, έγραψε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ροτ, στην Αλβανία έχουν «σημειωθεί επιτυχίες» σε ό,τι αφορά την μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ με την δικαστική μεταρρύθμιση η χώρα έχει εισέλθει σε μια διαδικασία που θα την φέρει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας αποτελεί το καλύτερο μέσο «για να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες», πρόσθεσε, ενώ, σε ό,τι αφορά την πΓΔΜ, επισήμανε ότι «έχει μείνει πίσω στην εξέλιξή της, κυρίως λόγω της ανεπίλυτης διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία». Και εκεί πάντως θα πρέπει, εκτίμησε, «να στηριχθούν έντονα οι μεταρρυθμίσεις υπό τον πρωθυπουργό Ζάεφ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τόσο εντός της Ένωσης όσο και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως οι Φιλελεύθεροι, υπάρχουν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παρούσα φάση.
Ο αρμόδιος του FDP για την εξωτερική πολιτική, Μπιγιάν Ντι-Σαράι δήλωσε στη Welt ότι η πολιτική θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την σημερινή της μορφή και όχι στην προοπτική διεύρυνσης και επισήμανε ότι προβλήματα όπως η φύλαξη των συνόρων, η επίλυση της προσφυγικής κρίσης και οι συνέπειες του Brexit είναι ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί. «Πρέπει πρώτα μεταρρυθμίσουμε την υπάρχουσα ΕΕ πριν δεχθούμε στους κόλπους της νέα κράτη, διαφορετικά η Ευρώπη θα χάσει σημαντικά σε στήριξη από τους πολίτες», έκρινε ο πολιτικός των Φιλελευθέρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-21 07:09:09

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ