Νέα αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης ιρανικού δεξαμενόπλοιου από πειρατές

Πειρατές αποπειράθηκαν, για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες, να καταλάβουν εξ εφόδου ιρανικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν με φορτίο πετρελαίου προς το στενό στρατηγικής σημασίας Μπαμπ ελ Μάντεμπ όταν έξι πειρατές, κινούμενοι με τέσσερα πλεούμενα, αποπειράθηκαν να το καταλάβουν, προτού τραπούν σε φυγή έπειτα από προειδοποιητικά πυρά του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε η στρατιωτική πηγή.

Τη 16η Οκτωβρίου, πειρατές επιτέθηκαν σε νηοπομπή δύο ιρανικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Άντεν. Και σε εκείνη την περίπτωση, σκάφος του ιρανικού ΠΝ που τα συνόδευε άνοιξε πυρ εναντίον τους, αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν.

Από το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν, διέρχονται συχνά δεξαμενόπλοια που κατευθύνονται στην Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, βορειότερα.

Το ιρανικό ΠΝ περιπολεί στην περιοχή από το 2008, για να προστατεύει πλοία μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοια, ιρανικά ή μισθωμένα από άλλα κράτη.

Οι επιθέσεις γενικά θεωρείται ότι γίνονται από σομαλούς πειρατές. Σύμφωνα με την βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (United Kingdom Maritime Trade Operations, UKMTO), έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στα διεθνή ύδατα από διάφορες χώρες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP