Νέα Ζηλανδία: Ερευνητές αναπτύσσουν σύστημα που κάνει τις σαρώσεις εγκεφάλου πιο άνετες

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Victoria στο Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, ανέπτυξε ένα νέο σύστημα για να κάνει τη μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου πιο άνετη και να μειώσει το άγχος και την αίσθηση της κλειστοφοβίας που νιώθουν μερικοί ασθενείς.

Οι πανεπιστημιακοί ερευνητές συνεργάστηκαν με σχεδιαστές από το στούντιο Smart Interactions και μια πολυεθνική ομάδα από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέιλ, Μινεσότα και Σάο Πάολο, που ερευνά το δυναμικό των νέων τεχνολογιών στη μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μαγνητική τομογραφία.

Το μηχάνημα αποτελείται από μια ρυθμιζόμενη και εργονομικά σχεδιασμένη καρέκλα, στην οποία κάθονται οι ασθενείς. Με τη βοήθεια του τηλεχειριστηρίου μπορούν να ανυψωθούν στον σαρωτή και να φουσκώσουν το δικό τους σύστημα στήριξης κεφαλής για να είναι πιο άνετα. Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, οι ασθενείς μπορούν να κοιτάξουν έξω από το μικρό παράθυρο.

Τα τηλεχειριστήρια διαθέτουν ανατροφοδότηση αφής και είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα. Τα κουμπιά για το φούσκωμα και το ξεφούσκωμα του στηρίγματος της κεφαλής είναι κατασκευασμένα από μαλακό καουτσούκ. Το επίκεντρο των σχεδιαστών ήταν το φουσκωτό σύστημα στήριξης κεφαλής και πώς θα μπορούσε να περιορίσει την κίνηση του ασθενή χωρίς να τον περιορίσει.

Η ομάδα δοκίμασε το σύστημα στήριξης κεφαλής χρησιμοποιώντας ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος παρακολούθησης, και κατάφερε να μειώσει άνετα και με ασφάλεια την κίνηση του κεφαλιού.

Το πρωτότυπο είναι πλήρως λειτουργικό και θα χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα μπορέσουν να κάνουν τη μαγνητική τομογραφία προσβάσιμη σε έναν ευρύτερο πληθυσμό, καθώς και να τη χρησιμοποιήσουν για την έγκαιρη ανίχνευση άνοιας και πρόληψης εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΠΗΓΗ: DesignBoom

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ