Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

0
65

Διαδοχικά ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ισοδυναμούν με όλο και φθηνότερο κόστος χρήματος. Πρακτικά με την δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές (άμεσα είτε έμμεσα) με επιτόκια που δεν έχουν «ξαναγραφτεί» για το ελληνικό κρατικό χρέος, συνακόλουθα για το κόστος με το οποίο μπορούν να δανείζονται (ή να αναχρηματοδούν υφιστάμενο δανεισμό, γραμμές/ροή κεφαλαίου κ.λ.π) ισχυροί όμιλοι (ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Viohalco κ.α συντηρώντας έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας, υλοποιώντας επενδυτικά προγράμματα).

Το, προ ολίγου, 0,67% του ομολόγου-σημείου αναφοράς/benchmark είναι απόρροια αφ΄ενός της γενικότερης τάσης για τα ομόλογα των χωρών του Νότου αλλά και των προσδοκιών που καλλιεργούνται για την προοπτική (outlook) της ελληνικής οικονομίας, όταν σταδιακά θα αρχίσει η επίπονη επιστροφή προς μία στοιχειώδη κανονικότητα. Ενδεικτική αυτών των προσδοκιών η πρόσφατη αναβάθμιση του outlook από τον οίκο Moody’s.

Παράλληλα οι «αγορές», που προεξοφλούν ποσοτική διεύρυνση και χρονική επέκταση του λεγόμενου έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων κ.λ.π από την ΕΚΤ, εκτιμούν πως και η ελληνική πλευρά θα ωφεληθεί αναλογικά. Αυτό εξηγεί την σημασία, που αποδίδει η Αθήνα στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου.

Oσον αφορά στο 10ετές η υψηλή τιμή 52 εβδομάδων, στο 4,069% ( ! ), όπως και το 0,600% (πριν λίγη ώρα, 12.55′) του αντίστοιχου ιταλικού καταδεικνύουν την τεράστια διαφορά που έχει σημειωθεί σε αυτό το διάστημα.

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ