Νέα μείωση των επιτοκίων για να «ξορκίσει» τον πληθωρισμό που είναι στο 85%

Σε νέα επιθετική μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τον πληθωρισμό που έφτασε στο 85,5%, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπό  την ανορθόδοξη πολιτική του υποστηρίζει τον φθηνό δανεισμό καθώς θεωρεί ότι τα χαμηλά επιτόκια τονώνουν την οικονομία και αποτελούν το «αντίδοτο» του πληθωρισμού. Επιμένει επίσης ότι μια αύξηση των επιτοκίων, στην οποία στρέφονται οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, θα έπληττε την τουρκική οικονομία. Η επιμονή του αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει προκαλέσει την υποτίμηση της λίρας και οδήγησε τον πληθωρισμό υψηλότερα.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει επανειλημμένα τον στόχο του να μειώσει το επιτόκιο της χώρας σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Κάτι που έγινε σήμερα καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο της χώρας σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9% από 10,5% που ήταν προηγουμένως.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στη νομισματική της πολιτική πατώντας «παύση» στις μειώσεις επτιτοκίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση, η Επιτροπή εκτίμησε ότι το τρέχον επιτόκιο πολιτικής είναι επαρκές και αποφάσισε να τερματίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Αύγουστο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

naftemporiki.gr