Νέες πιέσεις στον τιμάριθμο «δείχνει» ο εισαγόμενος πληθωρισμός

Νέες πληθωριστικές πιέσεις προοιωνίζονται τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων.

Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο (σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020) σημείωσε περαιτέρω σημαντική αύξηση, της τάξης του 25% (33,9%, ήταν τον Οκτώβριο), έναντι μείωσης 9,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

Η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

  • Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 37,1% (52,8% τον Οκτώβριο).
  • Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,8% (7,1% τον Οκτώβριο).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης κατά τον Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε μείωση 2,9% έναντι αύξησης 4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 85,3% και ακολούθησε η άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με 64%. Μεγάλη αύξηση τιμών σημειώθηκε και στην παραγωγή μετάλλων (30,3%).

  • Τα νέα στοιχεία για τον «εισαγόμενο» πληθωρισμό προοιωνίζονται συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων.
  • Ήδη ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα «σκαρφάλωσε» στο 5,1% λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει πλέον το σύνολο των τιμών των υπηρεσιών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.