Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το χρέος-Διαβεβαιώσεις από Βερολίνο για απόφαση εγκαίρως

Την Πέμπτη στο Παρίσι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων σύμφωνα με τους Financial Times, αναφορικά με τα επόμενα βήματα για το ελληνικό χρέος, μετά το άκαρπο Washington Group του Σαββάτου. Σχολιάζοντας την αδυναμία επίτευξης συφωνίας η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ζανέτ Σβάμπέργκερ, διαβεβαίωσε ότι η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ληφθεί εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει νέα θέση του Βερολίνου σχετικά με το θέμα.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εξακολουθήσουν να συζητούν. Εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ληφθεί μια απόφαση τότε, όταν θα είναι διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που είναι απαραίτητες για αυτό. Η απόφαση θα ληφθεί στην βάση αυτών», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές.

Τζανακόπουλος: Δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία της εξόδου πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ

Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμιά περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από την κρίση τον Αύγουστο τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».
«Το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα, ωστόσο δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μία απόφαση μη συμμετοχής του», είπε.
Το κλειδί για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος δεν είναι η συμμετοχή του Ταμείου αλλά η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.
Απαντώντας στις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το θέμα της προληπτικής γραμμής έχει λήξει εδώ και δύο μήνες και η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή.
Όπως είπε, τα σημερινά στοιχεία από την αγορά ομολόγων δείχνουν ότι εξομαλύνονται τα επιτόκια και τα σπρεντ. «Το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,4% και με μια καλή συμφωνία για το χρέος, η οποία σχεδόν έχει προεξοφληθεί, θα έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να έχουμε επιτόκια τέτοια που θα καθιστούν βιώσιμη μια δυνατότητα για διαρκή χρηματοδότηση από τις αγορές», είπε.

Άνοδο 2,3% παρουσίασε το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με ρυθμό 2,3% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, άνοδος που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών.
Τέλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες τον Απρίλιο μειώθηκαν στα 2,617 δις ευρώ από 2,749 δις ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.
Πηγή ΕΡΤwww.ert.gr

2018-06-04 21:00:07

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ