Νέος εξωπλανήτης σε κοντινό αστρικό σύστημα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου εξωπλανήτη που μοιάζει με τον Ποσειδώνα

Στην λίστα των εξωπλανητών προστίθεται ένας ακόμη ο οποίος είναι πιθανό στην ατμόσφαιρα του να σχηματίζονται υδρατμοί και φυσικά οπουδήποτε εντοπίζεται η παρουσία νερού σε οποιαδήποτε μορφή σε εξωγήινο περιβάλλον το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ εντόπισαν με την βοήθεια του διαστημικού παρατηρητηρίου έναν εξωπλανήτη σε απόσταση 90 ετών φωτός από εμάς.

Ο πλανήτης που ονομάζεται TOI-1231 b έχει μέγεθος αλλά και ατμοσφαιρικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές του Ποσειδώνα. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο μητρικό του άστρο αφού ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε 24 ημέρες.

«Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας δείχνουν ότι δεν πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη αλλά για ένα πλανήτη χαμηλής πυκνότητας που διαθέτει ατμόσφαιρα την έκταση και σύνθεση της οποίας δεν γνωρίζουμε προς το παρόν. Μπορεί να αποτελείται μόνο από υδρογόνο ή από υδρογόνο και ήλιο. Μπορεί όμως να είναι λίγο πιο πυκνή από όσο φαίνεται διαθέτοντας υδρατμούς. Έχει σημασία να μάθουμε την ακριβή του σύνθεση αφού η ύπαρξη κάθε χημικού στοιχείου παραπέμπει σε διαφορετικό τρόπο σχηματισμού ενός πλανήτη» αναφέρει η Νταϊάνα Ντράγκομιρ, καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ένα επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της ανακάλυψης είναι ότι ο πλανήτης αυτός κινείται γύρω από ένα άστρο φασματικού τύπου Μ που είναι άστρα με σημαντικά μικρότερο μέγεθος από τον Ήλιο, από 8%-50% της μάζας του μητρικού μας άστρου. Αποτελούν την κατηγορία άστρων με την μεγαλύτερη αφθονία στο Σύμπαν και η μελέτη των πλανητικών συστημάτων που αναπτύσσονται σε αυτά τα άστρα θα βοηθήσει πολύ σε διάφορους τομείς της φυσικής και της αστρονομίας.

 

Προτεινόμενα για εσάς