Νέος «παίκτης» με 3D printed πυραύλους στην «κούρσα» του διαστήματος

Η Relativity Space, που εξειδικεύεται στον κλάδο του 3D-printing, συγκέντρωσε χρηματοδότηση 650 εκατ. δολαρίων για να εντείνει τις εργασίες της πάνω σε έναν πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο, που θα επιχειρήσει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη SpaceX του Έλον Μασκ μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη.

Ο Τιμ Έλις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είπε στο CNBC ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να επιταχύνει τμήματα της διαδικασίας παραγωγής και γενικότερα τους ρυθμούς εκτοξεύσεων, καθώς «υπάρχει σίγουρα ζήτηση».

Τα νέα κεφάλαια της εταιρείας θα εστιάσουν στον πύραυλο Terran R, παρομοίου μεγέθους και ισχύος με τον Falcon 9 της SpaceX. O Terran R θα μεταφέρει 20 φορές μεγαλύτερο φορτίο σε τροχιά από ό,τι ο Terran 1 της εταιρείας, ο οποίος προορίζεται να εκτοξευτεί για πρώτη φορά ως τα τέλη του έτους. Επίσης, ο Έλις είπε ότι ο Terran 1 έχει ήδη μεγάλη λίστα προπαραγγελιών, κάτι που τον καθιστά «τον πιο προ-πωληθέντα πύραυλο στην ιστορία πριν την εκτόξευση».

Στη συγκέντρωση αυτών των κεφαλαίων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η Fidelity και λαμβάνει χώρα οκτώ μήνες αφού η Relativity συγκέντρωσε 500 εκατ. δολάρια, σε έναν γύρο χρηματοδότησης του οποίου ηγήθηκε η Tiger Global. Μεταξύ άλλων, στον νέο γύρο συγκέντρωσης χρηματοδότησης συμμετέχει και ο ηθοποιός Τζάρεντ Λίτο.

Η Relativity έχει πλέον συγκεντρώσει κεφάλαια 1,34 δις. δολαρίων από την ίδρυσή της το 2015, με την αξία της να αυξάνεται στα 4,2 δισ. από τα 2,3 που ήταν τον Νοέμβριο.

Η Relativity κατασκευάζει την πρώτη έκδοση του πυραύλου Terran 1 και έχει φτιάξει ήδη το 85% του πυραύλου για την παρθενική εκτόξευση. Χρησιμοποιεί πολλαπλούς 3D εκτυπωτές, όλους δικής της ανάπτυξης, για τον πύραυλο αυτόν, και θα κάνει το ίδιο και για τον Terran R.

Οι πύραυλοι αυτοί είναι σχεδιασμένοι να είναι σχεδόν πλήρως 3D-printed, μια προσέγγιση για την οποία η εταιρεία λέει πως τους κάνει λιγότερο πολύπλοκους και ταχύτερους στην κατασκευή ή την τροποποίηση από τους παραδοσιακούς. Επιπλέον η εταιρεία λέει ότι η απλούστερη αυτή διαδικασία της θα επιτρέπει κάποια στιγμή τη μετατροπή πρώτων υλών σε πύραυλο σε εξέδρα εκτόξευσης σε διάστημα μικρότερο των 60 ημερών.

Ο Terran 1 είναι σχεδιασμένος για μεταφορά φορτίου 1.250 κιλών σε χαμηλή τροχιά, ενώ ο Terran R προορίζεται να έχει δυνατότητα μεταφοράς άνω των 20.000 κιλών, με διαστάσεις αντίστοιχες αυτών του Falcon 9 της SpaceX.  H πρώτη εκτόξευση του Terran R προγραμματίζεται για το 2024 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ- από όπου είναι να φύγουν και οι πρώτες αποστολές του Terran 1.