Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα-Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ανεβάζοντας τις απώλειες απο την αρχή της χρονιάς στο 28% και 8% από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μέτρα εναντίον δυο Τούρκων αξιωματούχων ως αντίποινα για την συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.
Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο ξεπέρασε το 5,4 την Πέμπτη από 3,75 περίπου στις αρχές της χρονιάς. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε περισσότερες κυρώσεις εκτός κι αν ο πάστορας απελευθερωθεί.
Η αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και τοποθετεί μεγαλύτερη πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης ώστε να αντιστρέψει την πορεία της λίρας.
Τουρκική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο υφυπουργός εξωτερικών βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και έχει συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά. Την Τρίτη, η πρεσβεία της Τουρκίας στην αμερικανική πρωτεύουσα τόνισε σε τουιτ ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι σταθερός φίλος και σύμμαχος της Τουρκίας παρά τις πρόσφατες εντάσεις«, δημιουργώντας την εντύπωση ότι υπάρχει ντιλ μεταξύ των δυο πλευρών.
Ομως, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών διέψευσε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.
Δεν αποκλείεται όμως η στάση των ΗΠΑ να υπαγορεύεται κι από άλλους λόγους όπως η επιθυμία τους να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν, κάτι που η Τουρκία δεν επιθυμεί προς το παρόν τουλάχιστον. www.ert.gr

2018-08-09 15:56:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ