Νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό Ράσμουσεν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκκε Ράσμουσεν, σκοπεύει να σχηματίσει ένα νέο πολιτικό κόμμα για να συνδέσει την αριστερή και τη δεξιά πτέρυγα με μια «ρεαλιστική και αντιδημοκρατική» φωνή, μια κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να ανατρέψει το μεταπολεμικό πολιτικό status της χώρας.

Ο Ρασμούσεν παραιτήθηκε από το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα του τον Ιανουάριο αφού έχασε τις εκλογές του 2019 από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και καθαιρέθηκε ως επικεφαλής του κόμματός του τον ίδιο χρόνο.

«Θα υπάρξει ένα νέο κόμμα με τη φιλοδοξία να γίνει μια λογική, ρεαλιστική και σταθερή φωνή στην πολιτική συζήτηση», έγραψε ο Ρασμούσεν στη δανική ταμπλόιντ B.T. την Κυριακή.

Η πολιτική της Δανίας κυριαρχείται από την κεντροαριστερή Κοινωνική Δημοκρατία και την κεντροδεξιά Βενστρέ από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το κόμμα του κ. Ρασμούσεν τοποθετεί τις απόψεις του μεταξύ των δύο, δυνητικά αναστατώνοντας την 80χρονη σειρά πραγμάτων.

Η κίνηση έρχεται αφότου ο κ. Ρασμούσεν, 56 ετών, πριν από τις γενικές εκλογές του 2019, αγωνίστηκε για να σχηματίσει κεντρική κυβέρνηση συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, προκειμένου να παρακαμφθούν πιο εξτρεμιστικές πολιτικές απόψεις εκατέρωθεν, αν και χωρίς επιτυχία.

Είπε ότι ελπίζει ότι το νέο του κόμμα, το οποίο δεν έχει ακόμη κατονομαστεί, μπορεί «να δημιουργήσει ορμή και αλλαγή σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ της δεξιάς πτέρυγας που βασανίζεται από την πολιτική που βασίζεται στην αξία και την αριστερή πτέρυγα που έχει κολλήσει σε μια ξεπερασμένη άποψη του ατόμου και το κράτος.»

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι στοχεύει στη μείωση των φόρων των εταιρειών, στην αύξηση της ποιότητας στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και στη βελτίωση της ζωής των ασθενέστερων στην κοινωνία.

Ο κ. Ρασμούσεν διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2009 έως το 2011 και ξανά από το 2015 έως το 2019.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters