Νέο πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ” – Επιδότηση έως και 85%

0
64

Επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι προβλέπει το νέο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ». Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στις 2 Νοεμβρίου.

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί το διάδοχο σχήμα των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», με ενισχυμένο προϋπολογισμό –που ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ-, αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων, με γνώμονα την μεγιστοποίηση του οφέλους ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα επιδοτεί και έργα για την ενεργειακή αυτονόμηση των κατοικιών, όπως την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων, φωτοβολταϊκά, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

«Είναι ένα πρόγραμμα απόλυτα προσαρμοσμένο στις επιταγές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Προγράμματα σαν και αυτό αγκαλιάζονται από την ΕΕ ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Γι΄αυτό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό πυλώνα για το «Κύμα Ανακαινίσεων» που προβλέπει ότι θα δοθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει το 85%, ενώ για την υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία φτάνει το 55%. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ π.χ. η επιδότηση θα είναι έως 85% ενώ για εισοδήματα έως 120.000 ευρώ η επιδότηση θα είναι είναι έως 55%.

Tο ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τα 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα στα 50.000 ανά κατοικία. Για ιδιοκτήτες που θέλουν να αναβαθμίσουν περισσότερα από ένα σπίτια, το πλαφόν ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Για τις πολυκατοικίες το πλαφόν ορίζεται στις 80.000 ευρώ, ενώ εισάγεται και δεύτερη κατηγορία για παρεμβάσεις μόνο στους κοινόχρηστους χώρους.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από τις 2 Νοεμβρίου.

Προκειμένου να κάνουν χρήση του όλοι οι δικαιούχοι που θα κάνουν αίτηση, η πλατφόρμα υποβολής θα είναι διαρκώς ανοιχτή από το 2021.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ