Νέο ραντεβού στη Βιέννη  για τα πυρηνικά του Ιράν

Συνάντηση  σήμερα στην Αυστριακή πρωτεύουσα για την διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.  Το Ιράν, οι Ευρωπαίοι, η Κίνα και η Ρωσία θα προσπαθήσουν να σώσουν τα συμφωνηθέντα  για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Ηχηρή απουσία αυτή των ΗΠΑ . Για πρώτη φορά η συνάντηση της κοινής επιτροπής αρμόδιας για να εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί χωρίς την Ουάσινγκτον.
Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία) επιδίδονται σε διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να καταφέρουν να τη διατηρήσουν σε ισχύ, καθώς διασφαλίζει την αυστηρά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τόνισε για μια ακόμη φορά ότι το Ιράν τηρεί τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο η υπηρεσία του ΟΗΕ «ενθαρρύνει» την Τεχεράνη να «προχωρήσει πέρα από τους όρους» που θέτει αυτή, προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη.
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναμένει συγκεκριμένα μέτρα από την πλευρά των Ευρωπαίων για να αποφασίσει αν μπορεί να διασωθεί η συμφωνία, απειλώντας παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου «σε βιομηχανικό επίπεδο».
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
www.ert.gr

2018-05-25 09:56:16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ