Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης: Απαντήσεις σε ερωτήσεις τηλεθεατών από δικηγόρο (video)

Διευκρινίσεις για το τι προβλέπει το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι ότι θα δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί «κουμπαράδες» από τους οποίους θα καταβληθούν οι μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων.

  1. Με το νέο σύστημα, οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν θα χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις των υφιστάμενων συνταξιούχων;

Όχι, κάθε ασφαλισμένος στο νέο σύστημα θα πληρώνει την δική του ασφάλιση με την εγγύηση του κράτους.

  1. Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το νέο σύστημα;

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς.

  1. Προαιρετικά ποιοι εντάσσονται;

Προαιρετικά μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

  1. Ποιο θα είναι το ύψος των εισφορών;

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει (6% για τους μισθωτούς που επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους).

  1. O εργαζόμενος θα έχει πρόσβαση στις εισφορές του;

Ναι, μπορεί κάποιος αφού έχει συμπληρώσει 15  χρόνια ασφάλισης να ζητήσει να πάρει πίσω τα χρήματά του, είπε η κ. Φραγκάκη.