Ναι από EWG για συντάξεις-ΔΝΤ: Οι αποφάσεις, θέμα Ελλάδας-Ευρωπαίων (video)

0
50

«Ευρέως θετικοί» ήταν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό EuroWorking Group για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων, γεγονός που θα επιδράσει και στο θέμα της μη εφαρμογής της μείωση του αφορολόγητου το 2020. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις επαναλαμβάνει ότι «οι αποφάσεις είναι θέμα της Ελλάδας και των Ευρωπαίων», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πιο φιλικές πολιτικές για την ανάπτυξη».

To σημερινό EWG δέχτηκε χωρίς ενστάσεις τόσο την εισήγηση της ελληνικής πλευράς όσο και τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διατυπώθηκε από τον συμμετέχοντα εξ ονόματος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ και το 2019.
Στην ουσία άναψε «πράσινο φως» για την αποδοχή της ελληνικής πρότασης για κατάργηση του νόμου περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου.
Η οριστική απόφαση θα επισφραγιστεί -σύμφωνα με πληροφορίες μας- από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, και όχι νωρίτερα καθώς οι επίσημες συστάσεις της Κομισιόν, μετά την εξέταση των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου. Τότε θα έχουμε και ασφαλή εικόνα για τα αντίμετρα που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, πέραν της διατήρησης των συντάξεων χωρίς περικοπές.
Η ατζέντα του πρόσθετου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα κοινοποιηθεί αύριο και αναμένεται να περιλαμβάνει συζήτηση για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων και φυσικά το ζήτημα που έχει προκύψει με την αδιαλλαξία της Ιταλίας έναντι των συστάσεων της Κομισιόν για περιορισμούς δαπανών στον προϋπολογισμό του 2019.
Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως τυχόν απόφαση κατάργησης του νόμου για την περικοπή των συντάξεων, με βάση την ασφαλή και σταθερή επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου 3,5% το 2019, ανοίγει το δρόμο και για το αίτημα κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου το 2020.
Πηγή: ΕΡΤ
Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος
Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη
Σχετική είδηση: EWG: Στο τραπέζι ο ελληνικός προϋπολογισμός και οι συντάξεις (video)www.ert.gr

2018-11-15 20:32:52

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ