ΝΑΤΟ: Τα 9 σημεία του συμβιβασμού Φινλανδίας – Σουηδίας με την Άγκυρα

Κοινό μνημόνιο  υπέγραψαν Τουρκία  Σουηδία και Φινλανδία προκειμένουν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, είδηση που  επιβεβαίωσε ό γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την άρση του τουρκικού βέτου, που ήταν το «εισιτήριο» για την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

Τα σημεία του τριμερούς μνημονίου, που υπογράφηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών Πέλα Χααβίστο και την Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανν Λίντε Ann Linde, αναφέρουν τα εξής:

  Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που συγκεντρώθηκαν σήμερα υπό τη διευκόλυνση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν στα ακόλουθα θέματα.

1. Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία που βασίζεται σε κοινές αξίες, με τις αρχές της κοινής άμυνας και το αδιαίρετο της ασφάλειας. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία εκφράζουν τη δέσμευσή τους στις αρχές και τις αξίες που ορίζονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον.

2.Ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία της συμμαχίας είναι η πλήρης αλληλεγγύη και συνεργασία για την καταπολέμηση κάθε μορφής και εκδήλωσης τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των κρατών μελών καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

3.Ως μελλοντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην Τουρκία έναντι όλων των απειλών για την εθνική της ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα υποστηρίξουν το PYD/YPG και την οργάνωση που ορίζεται ως FETO στην Τουρκία. Η Τουρκία παρέχει επίσης πλήρη υποστήριξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία έναντι όλων των απειλών για την εθνική τους ασφάλεια. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν σθεναρά και καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η Φινλανδία και η Σουηδία καταδικάζουν ξεκάθαρα και απερίφραστα τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας και εκφράζουν τα βαθύτατα αισθήματα αλληλεγγύης τους προς την Τουρκία και τις οικογένειες των θυμάτων.

4.Η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι το PKK είναι μια παράνομη  τρομοκρατική οργάνωση. Η Φινλανδία και η Σουηδία αναλαμβάνουν να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του PKK και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, τις επεκτάσεις τους και τις δραστηριότητες προσώπων που εμπλέκονται ή συνδέονται με συνδεδεμένες οργανώσεις και οργανώσεις του μετώπου. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αποτρέψουν τις δραστηριότητες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν τις φιλοδοξίες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων.

5. Επιπλέον, η Φινλανδία πρόσθεσε νέες δραστηριότητες στο πεδίο των αξιόποινων τρομοκρατικών αδικημάτων με μια σειρά τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Με αυτές τις τελευταίες τροποποιήσεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, διευρύνθηκε το εύρος του εγκλήματος της συμμετοχής σε δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων. Ταυτόχρονα, οι πράξεις υποκίνησης τρομοκρατίας στη δημόσια σφαίρα τιμωρούνται ως ξεχωριστό αδίκημα. Η Σουηδία επιβεβαιώνει ότι ένας νέος και πιο αποτελεσματικός νόμος για τα τρομοκρατικά αδικήματα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει περαιτέρω την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της.

6.Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον εθνικό εμπάργκο όπλων μεταξύ τους. Η Σουηδία τροποποιεί την εθνική της νομοθεσία για τις εξαγωγές όπλων στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, οι εξαγωγές αμυντικής βιομηχανίας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την αλληλεγγύη των Συμμάχων και στο πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

7.Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν τα ακόλουθα συγκεκριμένα βήματα μετά τις σημερινές συνομιλίες:

• Δημιουργία διακυβερνητικού διαλόγου και μηχανισμού συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, για την ενίσχυση της συνεργασίας με βάση τη συναίνεση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων κοινών προκλήσεων.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διεξάγουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών εγγράφων και πολιτικών του ΝΑΤΟ και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουν ανάλογα την τοπική τους νομοθεσία.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης, θα λάβουν υπόψη τις πληροφορίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις πληροφορίες που παρέχονται από την Τουρκία, για να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα απέλασης ή έκδοσης της Τουρκίας σχετικά με υπόπτους τρομοκρατίας άμεσα και σε όλες τις διαστάσεις της, και να αναπτύξουν την έκδοση και την ασφάλεια συνεργασία με την Τουρκία.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ξεκινήσουν ερευνες  και θα απαγορεύσουν τις δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και όλων των θυγατρικών της οργανώσεων, εντός του πλαισίου που καταγράφεται στην παράγραφο 5.

• Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα δεσμευτούν να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και να αποτρέψουν την κατάχρηση των νόμων τους για σκοπούς προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων υποκίνησης βίας κατά της Τουρκίας.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία τους για τις εξαγωγές όπλων επιτρέπει νέες συμμαχικές δεσμεύσεις και είναι συμβατή με την ιδιότητα μέλους τους στο ΝΑΤΟ.

• Η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποστηρίξουν την ευρύτερη δυνατή ένταξη της Τουρκίας και άλλων συμμάχων εκτός ΕΕ στις τρέχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο έργο PESCO για τη στρατιωτική κινητικότητα.

8. Για την υλοποίηση αυτών των βημάτων, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα δημιουργήσουν Μόνιμο Κοινό Μηχανισμό με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Υπηρεσιών Ασφαλείας. Ο Μόνιμος Κοινός Μηχανισμός θα είναι ανοιχτός στη συμμετοχή και άλλων χωρών.

9. Η Τουρκία επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια υποστήριξή της στην πολιτική Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης

 

«Ένα βήμα μπροστά»

«Ένα βήμα μπροστά», έγραψε ο Νιινίστο επισημοποιώντας την είδηση.  «Η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»  ανέφερε

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Επίσης, διευκρίνησε ότι η συμφωνία δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθού  

Όπως είπε  το μνημόνιο,  περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.

 Πάντως η τουρκική προεδρία ανέφερε πως η χώρα εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

naftemporiki.gr