Να απολαύσετε τις ελευθερίες, αλλά να παραμείνετε σε επιφυλακή

Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν νέες ελευθερίες, αλλά να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στους κινδύνους, είπε ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς οι μπυραρίες, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα κομμωτήρια προετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά σε όλη την Αγγλία τη Δευτέρα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επανέναρξη – ένα σημαντικό και «μη αναστρέψιμο» βήμα στον χάρτη πορείας χαλάρωσης των περιορισμών – ως «ευκαιρία να επιστρέψουμε σε κάποια από τα πράγματα που αγαπάμε και χάσαμε».

Ο κ. Τζόνσον ήλπιζε να επισκεφτεί ο ίδιος μια μπιραρία, αλλά το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίσκεψη θα ακυρωθεί, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται σε μια περίοδο εθνικού πένθους για τον Δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκιπα Φίλιππο, μέχρι την κηδεία του το Σάββατο.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών, μετά από αυτό που ελπίζει η κυβέρνηση πως θα είναι η τελευταία φορά που θα πρέπει να επιβληθούν σκληρά μέτρα, θα ήταν ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τις επιχειρήσεις.

«Σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στον χάρτη πορείας μας για την ελευθερία, καθώς χώροι όπως καταστήματα, κομμωτήρια, σαλόνια ομορφιάς, υπαίθρια αξιοθέατα και παμπ και εστιατόρια ανοίγουν και πάλι», είπε. «Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια τεράστια ανακούφιση για εκείνους τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν κλείσει για τόσο καιρό και για όλους τους άλλους είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουμε σε κάποια από τα πράγματα που αγαπάμε και χάσαμε.»

Ο κ.Τζόνσον τόνισε την ανάγκη για «καθαρό αέρα» ως βασικό μέτρο πρόληψης του Covid-19 παράλληλα με τις γνωστές συστάσεις περί τακτικού πλυσίματος των χεριών, κοινωνικής απόστασης και χρήσης της μάσκας. «Προτρέπω όλους να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να θυμούνται: χέρια, πρόσωπο, χώρος και καθαρός αέρας για να καταστείλουν την Covid καθώς προχωράμε στο πρόγραμμα εμβολιασμού μας», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.